Gde se najbolje jede: 5 najzdravijih kuhinja na svetu

by | maj 12, 2016

Kako bismo bili zdravi, imali energiju i osećali se dobro, potrebno je da u ishranu uvrstimo pojedine namirnice. Mnoge kuhinje sveta nude drugačije, pikantne ili lagane ukuse, a mi vam predstavljamo one najzdravije…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kako raste broj obolelih od dijabetesa tipa 2 na svetskom nivou, Svetska zdravstvena organizacija odlučila je da Svetski dan zdravlja 2016. godine posveti borbi protiv ove opasne bolesti.

Pročitajte i… Ovo voće treba da jedete baš svaki dan

Pravilna ishrana zato može biti najbolji način prevencije dijabetesa tipa 2. Zbog toga vam predstavljamo neke od najzdravijih svetskih kuhinja, koje vas mogu inspirisati da napravite pozitivne promene u svojoj svakodnevnoj ishrani.

Članak se nastavlja posle reklama

Gde se u svetu najzdravije jede pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Mediteranska kuhinja

Članak se nastavlja posle reklama

Ova ishrana bogata je povrćem i voćem, integralnim žitaricama, orašastim plodovima, ribom, mlečnim proizvodima, a maslinovo ulje je glavni izvor masnoća. Ponekad uključuje i poneku čašu crvenog vina. Mnoge studije ističu koristi od ovakve ishrane i povezuju je s boljim zdravstvenim stanjem i smanjenjem rizika od mnogih bolesti, među kojima je i dijabetes tipa 2.

Pročitajte i… Koji je idealan doručak za vaš horoskopski znak

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Japanska kuhinja

Stanovništvo Japana ima najduže očekivano trajanje života na svetu. Nedavna studija pokazala je da svoju dugovečnost Japanci duguju ishrani bogatoj povrćem, voćem, ribom i algama. Japanska vlada je 2005. objavila preporuke za stanovništvo vezane za ishranu, u kojima se ljudi podstiču da unose manje zasićenih masti i svih vrsta prerađevina. Istraživanja su pokazala da su ispitanici koji su pratili takve preporuke imali 15 odsto manju stopu smrtnosti i manje šanse da obole od zakrčenja krvnih sudova.

Pročitajte i… 5 namirnica koje uspešno smanjuju apetit

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Nordijska kuhinja

Ražani hleb, masna riba, lokalno sezonsko voće, korenasto povrće i fermentisano mleko tradicionalna su hrana nordijskih naroda poput Šveđana, Danaca, Norvežana, Finaca i Islanđana. Nedavna studija objavljena u „The American Journal of Clinical Nutrition“ pokazala je da je takva ishrana podjednako korisna kao i mediteranska, kao i da smanjuje zapaljenja u telu.

Pročitajte i… Ove namirnice nikako ne treba da jedete za večeru

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Zapadnoafrička kuhinja

Stanovništvo Malija, Čada, Senegala i Sijera Leonea hrane se izuzetno zdravo. Istraživači Univerziteta u Kembridžu koji su ispitivali zastupljenost voća, povrća, integralnih žitarica, ribe i hrane bogate vlaknima i omega 3 masnim kiselinama, otkrili su da stanovnici zapadnoafričkih zemalja unose najviše takvih namirnica u odnosu na sve druge stanovnike sveta. Osim toga, stanovnici Zapadne Afrike jedu mnogo manje u odnosu na stanovnike zapadnih zemalja, što znači da beleže znatno manje obolelih od gojaznosti, ali i dijabetesa tipa 2.

Pročitajte i… Izbegavajte ih: 5 namirnica zbog kojih imate naslage na stomaku

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Francuska kuhinja

Poznati „francuski paradoks“ odavno zbunjuje naučnike. Kako nacija koja unosi tako mnogo namirnica bogatih zasićenih mastima ima tako nisku stopu obolelih od srčanih bolesti i gojaznosti? Jedna studija je pokazala da je ključ u kvantitetu. Dakle, iako Francuzi jedu kroasane, sireve i mesa, oni jedu male porcije. Ono što povezuje sve ove tipove ishrane je to što su bogate voćem i povrćem, kao i mahunarkama. Izuzetno je važno pravilno birati izvor masnoća i prednost dati maslinovom ulju i nezasićenim mastima, kao i jesti dovoljno ribe.

Pročitajte i… Fit nakon porođaja: 5 saveta koji će vas vratiti u top formu

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: