Hiper-hipo stanje: Zašto ste umorni i žudite za slatkišima?

by | decembar 10, 2015

“Dežurni krivci” za umor obično su neispavanost i stres, ali ako svakodnevno osećate gubitak energije, možda je tome uzrok – nepravilna prehrana.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Osećaj umora može da se pojača zbog neredovnih ili preobimnih obroka, manjka vitamina i minerala, ali i zbog takozvanog “hiper-hipo” začaranog kruga u organizmu.

Pročitajte i… Lako do vitke linije: Šejk od banane koji je zaludeo svet

Naime, hrana se u telu pretvara u glukozu koja je naše “pogonsko gorivo”. Nakon obroka glukoza (šećer) u krvi se povećava (nastupa hiperglikemija), a potom organizam izlučivanjem hormona gušterače insulina nivo šećera u krvi dovodi u ravnotežu.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako imamo kvalitetne obroke od zdravih namirnica, hiperglikemija je umerena i nivo šećera dovodi se u ravnotežu bez poteškoća (izuzetak su dijabetičari čiji organizam ne proizvodi ili ne može da iskoristi dovoljno insulina, pa moraju da budu na posebnoj terapiji).

Šta uzrokuje nagle oscilacije šećera u krvi i kako da se sačuvate zavisnosti pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

Iscrpljujuće oscilacije šećera u krvi

Ako jedemo brzu hranu, hleb ili testeninu od belog brašna, slatkiše i druge namirnice s visokim glikemijskim indeksom koje brzo povećavaju šećer u krvi, dolazi do jače hiperglikemije, pa gušterača treba da izluči više insulina. Zbog veće količine insulina dva do tri sata nakon obroka može da uslijedi hipoglikemija – stanje kad je nivo šećera u krvi prenzak. Takvo stanje naziva se reaktivnom hipoglikemijom.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Kako da smršate: 15 saveta nutricioniste za vitku liniju

Nagli pad količine glukoze u krvi ustvari je nagli pad energije, a simptomi su zevanje, pospanost, mučnina, razdražljivost, iznenadna žestoka glad, znojenje, drhtanje, osećaj hladnoće, vrtoglavica ili čak nesvestica.

Mnogi znaju da kažu da im je “pao šećer” pa se okrepljuju slatkišima ili zašećerenim napitcima, nesvesni paradoksalne situacije da prekomerna količina šećera u krvi vodi u manjak, zato što izaziva preterano izlučivanje insulina. Tako se svaki put iznova zatvara “hiper-hipo” začarani krug naglog porasta i posledičnog pada šećera u krvi.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Čuvajte se zavisnosti

Članak se nastavlja posle reklama

Ukoliko se pojavi slabost, na primer krajem prepodneva, verovatno je uzrok to što smo pojeli doručak sastavljen pretežno od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Drugim rečima, ako se hipoglikemija javlja u 11 sati, to je zato što je u 8 sati nastala hiperglikemija.

“Hiper-hipo” stanje dodatno se pogoršava ako između obroka uzimate slatkiše ili zašećerene napitke.

Pročitajte i… Lako do savršene linije: 3 načina da smanjite unos šećera

Često nije lako prekinuti naviku da “podižete šećer” namirnicama s visokim glikemijskim indeksom, neki ljudi zavisnici su o “lošim” ugljenim hidratima.

Istraživanja su pokazala da su takve osobe sklonije razdražljivosti, nasilnom ponašanju i alkoholizmu. Naime, u začaranom krugu pijenje alkohola podstiče “hiper-hipo” stanje, a hipoglikemija podstiče zavisnost o alkoholu.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: