Indijski orah čuva želudac i poboljšava koncentraciju
Plod ove egzotične biljke prava je riznica hranljivih materija – vitamina C, B1, B2, B6 i E, kao i nijacina, cinka, kalijuma, natrijuma, bakra, fluora, joda, kalcijuma, gvožđa i fosfora. U svom sastavu ima dosta masnoća koje mu daju visoku kalorijsku vrednost, a najčešće se koristi za spravljanje grickalica i sokova.
Indijski orah preporučuje se i u slučaju mentalnog naprezanja, naročito učenicima i studentima, kao i onima koji dugo sede za kompjuterom.
Naučna istraživanja pokazala su da kešu jabuka (u kojoj se razvija plod indijskog oraha) ima antimikrobno, antiseptičko, protivupalno, diuretičko, osvežavajuće i tonizirajuće dejstvo, ali i da suzbija kašalj, groznicu i grip, snižava nivo šećera u krvi i povišen krvni pritisak, te čisti creva.
Ovo sočno voće efikasno uništava helikobakter pilori, uzročnika čira na želucu, a u njegovoj ljusci otkrivena je anakardična kiselina, za koju se smatra da ubija kancerozne ćelije.
Od lišća i kore kešu drveta pravi se čaj protiv dijareje, upale krajnika i ranica na sluzokoži.
Treba znati da indijski orah (kao i drugi plodovi ove vrste) može uzrokovati alergiju.
Autor: Life Content