Ishrana po krvnim grupama
Pravilan odabir namirnica u odnosu na vrstu antigena, ključ je dobrog zdravlja, a samim tim i najbolja preventiva raznih oboljenja.
Dr Piter D’Adamo je tvorac čuvene teorije ishrane o krvnim grupama, čija je glavna parola „Kaži mi svoju krvnu grupu i reći ću ti da li se hraniš ili truješ“. Naime, on je nastavio pionirski rad svoga oca u čijem fokusu je bila činjenica da svaka živa forma, od prostih virusa do ljudi, poseduje jedinstvene, specifične antigene.
Među najmoćnijima, kada je reč o čoveku, jesu oni koji određuju krvnu grupu, a kada dobro funkcionišu, predstavljaju najbolji bezbedonosni deo imunološkog sistema. Svaka krvna grupa poseduje različite antigene sa posebnom hemijskom strukturom, koji se nalaze u crvenim krvnim zrncima.
ISHRANA ZA KRVU GRUPU A
DOZVOLJENE NAMIRNICE: šaran, smuđ, bakalar, skuša, štuka, obrano mleko, mlečni proizvodi, jaja (ne više od jednom nedeljno), mladi beli sirevi, feta, kefir i voćni jogurt, šargarepa, bela zelen (celer, peršun), spanać, beli i crni luk, praziluk, zelena salata i lisnato povrće, sočivo, brokoli, cvekla, ren, keleraba, kelj, maslačak, repa, kajsije, kupine, borovnice, trešnje, ribizle, limun, grejpfrut, ananas, sveže i suve šljive, smokve, kikiriki, semenke od bundeve, zobene pahuljice, hleb od soje, beli luk, đumbir, soja sos, senf, kao i čaj od kamilice, kafa, zeleni čaj i crveno vino.
IZBEGAVATI: meso i prerađevine, osim piletine i ćuretine, kao i ribu i morske plodove, masne, žute, zrele i prezrele sireve, punomasno mleko, puter, sladoled, kupus, paradajz, zrnasto povrće, plavi patlidžan, pečurke, masline, ljute papričice, crvenu i žutu papriku, crveni i beli krompir, banane, dinje, pomorandže, mango, kokos, sokove od kajsije, šargarepe, celera, trešanja, grejpfruta, ananasa i limuna, belo brašno, pistaće, obogaćeni hleb, veštačke paste i prelive, biber, alevu i mlevenu papriku, kapar, sve vrste sirćeta, ulje od suncokreta, pivo, gazirane napitke i crni čaj.
ISHRANA ZA KRVNU GRUPU B
DOZVOLJENE NAMIRNICE: jagnjetina, ovčetina, zečetina, srnetina, pastmrka, iverak, oslić, skuša, smuđ, štuka, sardine, bakalar, kavijar, mladi beli sirevi, feta, kozji sirevi, jogurt (običan i voćni), blagi žuti sirevi, obrano mleko, kozje mleko, jaja, kupus, kelj, šargarepa, bela zelen, karfiol, paprika, peršun, krompir, pečurke, cvekla, brokoli, plavi patlidžan, banane, ribizle, grožđe, ananas, šljive, papaja (svi sokovi od ovog voća), zobene pahuljice, proso, testa od pirinča, orah, ren, peršun, kari, đumbir, maslinovo ulje, kao i čajevi od šipurka, đumbira, žalfije i lista maline.
IZBEGAVATI: piletinu, pačetinu, guščetinu, svinjetinu, šunku, slaninu, rakove, dimljenog lososa, kamenice, jastoga, škampe, puževe, sladoled i fabrički žuti masni sir, paradajz, kukuruz, masline, sočivo, artičoke, bundevu, nar, kruške, urme, kokos, kao i semenke susama, suncokreta, bundeve, kikiriki i pistaće, raženo i pšenično brašno, griz, kukuruzne pahuljice, kečap, biber, ekstrakte od badema, cimet, želatin, aloju, lipu, hmelj, kukuruznu svilu, senu, lincuru, te gazirane i dijetalne napitke.
ISHRANA ZA KRVNU GRUPU 0
DOZVOLJENE NAMIRNICE: govedina, teletina, jagnjetina, ovčetina, srnetina, džigerica, pastrmka, bakalar, oslić, skuša, sardine, smuđ, losos, štuka, list, grgeč, sabljarka, feta-sir, puter, mladi beli sirevi, kozji sir, tofu, artičoke, cvekla, keleraba, praziluk, kelj, spanać, crvena paprika, crni luk, zelena salata, brokoli, ren, beli luk, peršun, bela zelen, bundeva, beli krompir, sveže i suve smokve i šljive, ananas, trešnje, orah, semenke bundeve, peršun, kari, rogač, kurkuma, kao i čajevi od nevena, nane, lipe, đumbira, peršuna i celera.
IZBEGAVATI: svinjetinu, slaninu, šunku, guščetinu, kavijar, dimljeni losos, haringu, barakudu, jogurt, teške žute sireve, ementaler, gaudu, bri, kamamber, krem sireve, parmezan, punomasno mleko, sladoled, sočivo, avokado, kupus, karfiol, kukuruz, plavi patlidžan, pečurke, masline, crveni krompir, kupine, dinje, pomorandže, jagode, kokos, kukuruzne pahuljice i kaše, griz, hleb od celog zrna, kikiriki, pistaće, mak, cimet, muskatni orah, biber, ekstrakt vanile, sve vrste sirćeta, kečap, majonez, turšiju, kao i kafu, gazirane napitke i crni čaj.
ISHRANA ZA KRVNU GRUPU AB
DOZVOLJENE NAMIRNICE: ćuretina, jagnjetina, zečetina, ovčetina, tunjevina, oslić, smuđ, skuša, štuka, pastrmka, sardine, puževi, jesetra, jaja, jogurt, kefir, pavlaka (sa manje masnoće), kozje mleko, feta i kozji sir, mladi beli sirevi, šargarepa, bela zelen, celer, karfiol, spanać, kelj, plavi patlidžan, brokoli, krastavac, beli luk, crni luk, zeleno sočivo, sojine mahune, krompir (piti što više sokova od šargarepe, celera, kupusa, trešanja i grožđa), trešnje, ribizle, grožđe, grejpfrut, šljive, kivi, limun, sveže i suve smokve, orasi, kikiriki, kesten, proso, zobene pahuljice, pirinčane pahuljice, sve vrste pirinča, ražano, pirinčano i zobeno brašno, beli luk, ren, peršun, kari, maslinovo i orahovo ulje, kao i čajevi od kamilice, lista jagode, đumbira, ženšena, zeleni čaj i kafa.
IZBEGAVATI: piletinu, govedinu, teletinu, svinjetinu, srnetinu, pačetinu, guščetinu, šunku, mesne prerađevine, barakudu, jastoga, škampe, dimljenog lososa, hobotnicu, kamenice, jegulju, punomasno mleko, puter, žute jako masne i topljene sireve, sladoled, parmezan, papriku, kukuruz, artičoke, avokado, rotkvice, masline, banane, pomorandže, kruške, nar, kokos, urme, mango, ječam, kukuruzno brašno, kukuruzne pahuljice i kaše, mak, semenje od bundeve, susam, suncokret, kečap, biber, belo sirće, želatin, ekstrat badema, suncokretovo ulje, kao i alkoholna i gazirana pića i crni čaj.
Izvor: Lekovito bilje