Ishranom protiv demencije i Alchajmera: Namirnice za bolje pamćenje

by | mart 10, 2016

Ne možete da se setite prave reči ili imena nekog poznanika? Ne brinite, memorija počinje da slabi od sredine tridesetih godina života, ali nikada nije kasno da je „popravite“. Mnoga naučna istraživanja dokazala su da određene vrste namirnica i lekovitih biljaka pozitivno utiču na funkciju mozga, memoriju i koncentraciju.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Gubitak kratkoročnog pamćenja česta je pojava posle pedesete godine života, ali u poslednje vreme od ovog poremećaja pate i mlađi ljudi. Stručnjaci smatraju da je jedan od glavnih uzroka slabljenja memorije manjak hemikalija odgovornih za pamćenje (proizvode se u mozgu), ali to mogu biti i ateroskleroza, loša cirkulacija, upotreba nekih vrsta lekova, emotivni problemi (stres, depresija).

Pročitajte i… 10 kancerogenih namirnica koje morate da izbacite iz ishrane!

Rezultati mnogobrojnih naučnih studija pokazali su da na funkciju mozga, pamćenje i koncentraciju umnogome utiče ishrana. Dok neke namirnice obezbeđuju dobru prokrvljenost centralnog nervnog sistema i podstiču njegove funkcije, druge imaju suprotno dejstvo i treba ih izbegavati.

Članak se nastavlja posle reklama

Koje namirnice bi mogle da vam pomognu da poboljšate pamćenje, bez obzira na to koliko godina imate, te da spreče razvoj demencije ili Alchajmerove bolesti u kasnijim godinama pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Šta treba da izbegavate? 

Članak se nastavlja posle reklama

Preterano konzumiranje alkohola i nikotina, kao i uzimanje narkotika, uzrokuje promene u nekoliko oblasti mozga koje upravljaju pamćenjem, rasuđivanjem, koordinacijom i čulima. To dugoročno može izazvati odumiranje moždanih ćelija, a samim tim i slabljenje memorije, nesanicu i psihičke tegobe.

Hrana koja sadrži mnogo zasićenih masti (meso, punomasno meso, mleko, sir, maslac…) smanjuje dotok krvi u mozak i remeti pamćenje. Umesto svega navedenog konzumirajte sledeće namirnice:

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Sedam najčešćih faktora koji utiču na pamćenje

1. Riba 

Nikako ne treba zaboraviti ni ribu, naročito sardinu, haringu, losos, skušu, tunjevinu… odnosno na sve morske ribe koje obiluju omega-3 masnim kiselinama neophodnim za odvijanje svih moždanih aktivnosti. Prema istraživanju sprovedenom u SAD, oni koji jedu ribu barem jednom nedeljno imaju 10 odsto manji pad umnih sposobnosti od onih koji ne jedu ribu.

Pročitajte i… Smršajte bez mnogo muke: Ove namirnice ubrzavaju metabolizam

2. Piletina

Članak se nastavlja posle reklama

Prema rezultatima višegodišnjih istraživanja ekstrakt piletine, koji je bogat anserinom, karnozinom i ostalim peptidima i esencijalnim kiselinama, utiče na poboljšanje mentalnih funkcija. Ovo su otkrili singapurski naučnici koji su u eksperimentalnim uslovima dokazali da redovno konzumiranje pilećih ekstrakata ubrzava oporavak centralnog nervnog sistema posle hirurških intervencija ili porođajne depresije tako što smanjuje osetljivost na iritaciju i omogućava bolju koncentraciju.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

3. Integralne žitarice

Sledeće na listi idealnih namirnica za mozak jesu integralne žitarice, bogate vitaminima B grupe koji su veoma važni za funkcionisanje nervnog sistema. Ovas je, na primer, žitarica bogata vlaknima i u sebi sadrži folnu kiselinu, koja povećava snagu mozga. I druge žitarice su dobri izvori folne kiseline.

Pročitajte i… Zdrave grickalice: Jedite ih bez griže savesti

Članak se nastavlja posle reklama

4. Orašasti plodovi

Jezgrasti plodovi i semenke kao što su bademi, orasi, lešnici, brazilski orasi, kikiriki, suncokret, susam i lan bogati su vitaminom E koji takođe pozitivno utiče na intelektualne sposobnosti i čuva mentalno zdravlje. Ovi podovi bogati su i omega 3 masnim kiselinama koje su neophodne za pravilno funkcionisanje moždanih ćelija. Ipak, ovo voće treba konzumirati u umerenim količinama i u sirovom stanju, jer je vrlo kalorično. Dnevne potrebe za omega -3 masnim kiselinama zadovoljiće sedam celih oraha, najbolje uz doručak od žitarica ili kako kvalitetna užina.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

5. Zeleno povrće

Kako biste poboljšali memoriju na jelovniku što češće treba da se nađu kelj, spanać, peršun, brokoli, kupus, prokelj koji obiluju vitaminom K čije delovanje pojačava moždane funkcije i popravlja pamćenje jer čuva ćelije od oksidacije.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Zdrave i ukusne namirnice koje ne goje

6. Alge

Morske alge sadrže obilje hranljivih materija – natrijum, kalcijum, hlor, kalijum, jod, bakar, gvožđe, cink i selen, a bogate su i drugim materijama koje podstiču moždane funkcije: vitaminima C, B12 i karotenom, kao i linoleinskim i alfa-linoleinskim masnim kiselinama.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

7. Jabuke

Ukoliko uključite sok od jabuke u dnevnu dozu voća (pet porcija) vaša memorija će biti optimalna. Osim toga, utvrđeno je da materije iz soka od jabuke sprečavaju taloženje određenih proteina u mozgu koji se često detektuju kod osoba obolelih od Alchajmerove bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Narodna medicina: Šta sve leči jabuka + recepti

8. Borovnice i ribizle

Borovnice i ribizle sadrže veoma važne fitonutrijente koji poboljšavaju pamćenje i smanjuju efekte hroničnih degenerativnih procesa poput Alchajmerove bolesti ili demencije. Jedinjenja u borovnicama, poput antocijana, naime, pomažu u sprečavanju gubitka pamćenja, do čega dolazi s godinama.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

9. Kajsije

Članak se nastavlja posle reklama

Ovo voće obiluje vitaminima i mineralima koji poboljšavaju mentalne funkcije, a pri tom ima veoma nisku kalorijsku vrednost. One obiluju folnom kiselinom, kalijumom, i fosforom, zahvaljujući kojima poboljšavaju pamćenje, povećavaju radnu sposobnost i povoljno deluju na krvne sudove mozga.

Pročitajte i… Kako da znate koja čokolada je dobra za zdravlje?!

10. Tamna čokolada

Jedno naučno istraživanje pokazalo je da popijene dve šolje tople čokolade jednom mesečno, mogu dovesti do poboljšane cirkulacije krvi u mozak, što kao posledicu poboljšava pamćenje i moždane funkcije kod starijih ljudi sa lošijim protokom krvi.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

11. Zeleni čaj

Prema mnogim istraživanjima ispijanje zelenog čaja poboljšava kognitivne funkcije mozga i poboljšava pamćenje. Ipak, u tome ne treba preterivati, jer je sasvim dovoljno popiti šolju ili dve čaja dnevno.

Pročitajte i… Slobodno uživajte: 15 razloga zašto treba da jedete čokoladu svaki dan

12. Kafa

Jednim istraživanjem dokazano je da konzumiranje jedne šolje kafe više dnevno, kod žena starijih od 65 godina, može da zaštiti sposobnost razmišljanja i memoriju zahvaljuući kofeinu kojim obiluje. Studija je, naime, ustanovila da žene koje piju više od tri šolje kafe ili čaja dnevno, manje gube memoriju tokom vremena.

Međutim, efekti kofeina na očuvanje pamćenja nisu ustanovljeni kod muškaraca. Istraživači veruju da bi to moglo da ima neke veze sa hormonima jer se, navodno, kofein različito razlaže u organizmu u zavisnosti da od toga da li ste muškarac ili žena.

Ipak, lekari upozoravaju starije osobe da ne preteruju sa kafom, jer se lekovi koji kontrolišu rad srca i krvni pritisak, ne slažu uvek dobro sa kofeinom tako da je neophodna opreznost sa dodavanjem kofeina u svakodnevnu ishranu.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

13. Pivski kvasac

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B, pivski kvasac ublažava tegobe izazvane bolestima nervnog sistema i osigurava njegovu pravilnu funkciju, otklanja psihičke smetnje, umor i depresiju. Takođe, poboljšava pamćenje i koncentraciju, jača krvnu sliku i leči malokrvnost. Može se koristiti u prahu kao dodatak jelima ili u obliku tableta.

Pročitajte i… I čokolada je na listi: Top 15 najzdravijih namirnica na svetu

14. Začini koji podstiču bolje pamćenje

Začini su bogati antioksidansima koji poboljšavaju rad moždanih vijuga, a prednost im je što su jeftini i možete ih dodati u svako jelo.

Kurkuma

Ovaj začin je ključan saveznik zdravih moždanih ćelija koji pomaže u njihovoj obnovi. Antioksidansi u kurkumi stimulišu matične ćelije mozga nazvane NSCs koje se kasnije pretvaraju u neurone, te imaju važnu ulogu u oporavku mozga nakon bolesti ili moždanog udara.

Na sledećim stranama pogledajte koji još začini pozitivno deluju na poboljšanje memorije… 

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Ruzmarin

Ovaj aromatični začin sadrži kaarnozik-acid (CA), snažan antioksidant koji neutrališe dejstvo slobodnih radikala odgovornih za oštećenje mozga pa štiti od moždanog udara i neurodegeneracije, a deluje preventivno i na pojavu Alchajmerove bolesti. Za poboljšanje pamćenja koristi se čaj od vrhova grančica biljke, koji ne treba piti uveče jer podstiče budnost.

Pročitajte i… Sedam moćnih začina koji sprečavaju rak

Žen-šen

Žen-šen je poznati adaptogen, što znači da je u stanju da pomogne organizmu da se prilagodi uslovima pojačanog napora i stresa. Ova biljka, koju nazivaju korenom života i univerzalnim lekom, povećava psihofizičku izdržljivost, pozitivno utiče na moždanu aktivnost i stimuliše lučenje adreanlina. Upotrebljava se u obliku ekstrakta, kapsula i čaja.

Cimet

Osim što povećava dotok kiseonika u mozak, cimet smanjuje nivo šećera u krvi. Ovaj začin je bogat vitaminom B koji poboljšava rad moždanih ćelija. Studije su pokazale da su ljudi koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Žalfija

Ovaj začin slično kao i cimet poboljšava pamćenje i koncentraciju, posebno kod starijih ljudi. Žalfija sprečava nestajanje acetilkolina, supstance koja se vezuje uz pamćenje i pažnju.

Bosiljak

Ovaj začin otklanja mentalni umor, poboljšava koncentraciju i pamćenje, briše negativne posledice stresa. Time se smanjuje rizik od slabljenja imuniteta, a samim tim i od kognitivnih problema.

Pročitajte i… Začini koji stanjuju struk

Đumbir

On drastično smanjuje upalne procese u organizmu koji mogu smanjiti sposobnost mozga da obradi informacije. Ovaj začin poboljšava moždane funkcije i usporava starenje. Tajlandska studija na ženama u dobi od 50 do 60 godina koje su redovno uzimale đumbir tokom šest meseci potvrdila je da su se njihove kognitivne funkcije i pamćenje izrazito poboljšale.

Tagovi: