Jedite kiseli kupus i nećete dobiti rak želuca
Lekovita svojstva kiselog kupusa poznavali su još naši preci. A da li ste znali da kiseli kupus sadrži fitonutrijente, sumporna jedinjenja koja štite od raka želuca.
Pravilna ishrana podrazumeva balansirano konzumiranje svih minerala i vitamina. Jedna od namirnica koja je izuzetno bogata nutritivnom vrednošću svakako je kiseli kupus. Izuzetno je hranljiv i kad se jede svež, a ukišeljen kiseli kupac nezaobilazna je namirnica tokom dugih zimskih dana.
Sarma, podvarak i još milion đakonija svake zime mirisom zapljusnu gotovo svaku kuhinju.
Međutim, postoje domaćice koje izbegavaju pripremu kiselog kupusa zbog „teških“ i ponekad neprijatnih mirisa koji se šire. Da biste to izbegli, evo saveta: Čim stavite kupus da se kuva, na suprotnu ringlu stavite šerpu sa bar dve litre vodom u koju ćete potopiti bosiljak, ruzmarin i malo limuna. Šerpa osveživač treba da stoji na šporetu isto onoliko koliko stoji i šerpa sa kupusom.
Ako znate koliko vitamina C ima u limunu, onda znate i koliko vitamina C ima i ukupusu – ista je vrednost.
Vitamin C nije jedini vitamin koji sadrži kupus. Lekovita svojstva kupusa odavno se znaju a naučnici su potvrdili da se fitonutrijenti, sumporna jedinjenja koja štite od raka želuca, nalaze u kiselom kupusu. Upravo zbog ovog sastava, kiseli kupus se preporučuje svim ljudima koji imaju osetljiv želudac.
Pročitajte koja još lekovita svojstva ima ova zdrava hrana:
- Isceljuje oštećenu kožu izazvanu prekomernom izlaganju UV zraka.
- Podmlađuje kožu
- Ublažava stres
- Poboljšava raspoloženje
- Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca jer je bogat vitaminom B12
- Pomaže pri izgradnje kostiju
- Jača imunitet
- Blagotvorno deluje na organe za varenje, želudac i creva
- Pomaže pri izlučivanju štetnih materija iᴢ organizma
- Snižava povišeni holesterol