Kako nam je glumac Slobodan Stefanović skuvao savršenu indijsku piletinu
Kada biste pogledali instagram profil @slobastefanovic, čak i ako ne živite ovde i ne znate ko je ko, bilo bi vam jasno da je reč o glumcu, kojem publika često pokazuje pažnju, i ljubitelju zdrave hrane, koji voli da kuva. Budući da se već dugo poznajemo, pozvala sam Slobu Stefanovića i predložila mu da za naš portal spremi jelo koje voli, napravi fotografiju i napiše recept za njega, ali da ga do sada nije bilo na njegovom profilu. Sloba je bio raspoložen za ovu gastro priču, a usput je odgovorio na nekoliko prigodnih pitanja.
Priredila: Brankica Treskavica
■ Kad si počeo da kuvaš i od koga si naučio?
Početak je vezan za osamostaljenje i preseljenje iz rodnog mesta u Beograd. I danas čuvam knjižicu iz studentskih dana, u koju sam zapisivao sve recepte moje majke, koja fenomenalno kuva. Od nje sam nasledio talenat i ljubav prema kulinarstvu.
■ Koliko dugo jela „kačiš“ na instagram?
Instagram je postao moja omiljena društvena mreža, pa se na mom nalogu već mesecima nalaze jednostavna i zdrava jela, koja se spremaju za petnaest minuta. Želim da pokažem da, iako “nemamo vremena”, uvek možemo da toliko odvojimo za sebe, tako što ćemo spremiti nešto dobro, brzo, ukusno, a zdravo. Upravo zato uz fotografije stavljam i detaljna objašnjenja kako se pripremaju. Par puta, kad nisam stigao da ih napišem, shvatio sam koliko ljudi prati to što radim, jer su mnogi počeli da negoduju što su ostali uskraćeni za recept.
■ Da li nekad zaboraviš na pravila zdrave ishrane?
Često i vrlo namerno. Lepo je voditi računa o sebi, ali ne opsesivno. “Sve sos mera, pa ćiš dođiš do velika slava”, kako kaže Sterija.
Da ne bi bilo negodovanja, evo recepta 🙂
PILEĆA TIKKA MASALA
Potrebno je 500g pilećeg belog mesa, 1 manji crni luk, 2-3 čena belog luka, 400 ml paradajz soka, 2-3 kašike paradajz pirea, 1 kašika rendanog svežeg đumbira, 1 kašika kumina u prahu, 1kašika kurkume u prahu, 1 kašika garam masale, 1/2 kašike kajenske paprike u prahu, 100 ml jogurta, malo soli
Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni i beli luk, zatim dodajte piletinu sečenu na kockice. Pržite dok piletina ne pobeli, a potom dodajte začine, još malo pržite pa dodajte sok od paradajza. Garam masalu možete naći u bolje snabdevenim prodavnicama začina. Kuvajte 15-20 min. Ako želite gušću tikka masalu, dodajte pire od paradajza pred kraj kuvanja. Posolite po ukusu, skinite sa ringle i dodajte jogurt. Originalna tikka masala se posipa seckanim svežim lišćem korijandera, koje se teško nalazi kod nas, ali kao vizuelnu zamenu možete upotrebiti seckani peršun. Uz ovaj čuveni “indijski gulaš” služite pirinač ili indijski naan hleb.
Pročitajte i… Antidijeta Kejt Midlton dozvoljava hamburgere i vino, a kilogrami idu dole