Koju žitaricu treba da izbegavate?

by | februar 27, 2016

Pšenica – najzastupljenija i omiljena žitarica mnogih ljudi, prema najnovijim istraživanjima nije dobra za naš organizam i trebalo bi je što manje konzumirati. Ona može direktno uticati na naše zdravlje, kožu, holesterol, zglobove, jer nije više ista kao nekada.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kako pšenica utiče na nas i koji su to „otrovi“ koje sadrži, pročitajte u daljem tekstu.

1. Pšenični gluten – loš uticaj na zglobove
Dobro je poznato da pšenični gluten nije dobar za naš organizam, ali je i dalje konzumiramo. Mnogi ljudi ni ne znaju da imaju alergiju na gluten – celijakiju, pa i dalje nastavljaju da jedu proizvode sa glutenom. Simptomi prema kojima ćete prepoznati ovu alergiju su: malaksalost i slabost, nizak krvni pritisak, blago povišena temperatura, upala jezika, česte afte u ustima, dijareja i proliv, mučnina sa povraćanjem, bolovi u stomaku, anemija, bolovi u kostima i mišićima, loša zubna gleđ, menstrualne tegobe, spontani pobačaji, anksioznost i depresija, razdražljivost, osipi praćeni sa jakim svrabom, crvenilo lica, dermatitis… I još mnogi drugi. I što je najgore, celijakija nije još uvek dobro ispitana.

Pročitajte i… Ishranom protiv celulita: Najbolje namirnice i napici za zategnutu kožu

Članak se nastavlja posle reklama

Ostatak teksta pročitajte na sledećim stranama…

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Amilopektin – ugljeni hidrat koji povećava nivo šećera u krvi
Ugljeni hidrati iz pšenice se vremenom pretvaraju u šećer, pogotovo amilopektin koji izaziva povišenje nivoa šećera u krvi, što dovodi do najvećeg problema današnjce – dijabetesa. Pšenica koja se koristi u našoj ishrani, a koja se kupuje u našim radnjama je uglavnom osiromašena bitnim nutrijentima, dok njih zamenjuju amilo pektini. Zato se uvek odlučujte za integralne proizvode, voće i povrće.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Pet “zdravih” navika zbog kojih se gojite

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Pšenični ugljeni hidrati izazivaju masnu kožu
Iako su ugljeni hidrati iz pšenice dobri jer su složeni, pa im treba više vremena da se razgrade i polako podižu nivo šećera u krvi, pšenica sadrži mnogo skroba koji se uz delovanje enzima pretvara u šećere i popunjava rezerve, čak i previše. Tako nastaje masna koža, zbog koje se stvaraju zapušene pore i akne – nivo insulina se povećava, a žlezde postaju aktivnije u proizvodnji masnoća na koži.

Pročitajte i… Ovako ćete najlakše voće i povrće očistiti od pesticida

Članak se nastavlja posle reklama

Izbegavajte belo brašno, jer se u njemu sadrže svi manje vredni nutrijenti, dok su odstranjeni oni najbitniji: mekinje i klice. Trudite se da konzumirate integralno brašno, zbog koga ćete se sigurno osećati bolje.

Tagovi: