Na dijeti ste a niste izgubili ni gram? E, pa drage dame, ovde pravite FATALNU grešku!
Ukoliko ste trenutno na dijeti verovatno se nadate da ćete izgubiti određeni broj kilograma, ali pazite se. Postoje 3 fatalne greške koje ubijaju planirane dijete i veoma ih je lako napraviti, a koje pretvaraju zdravu ishranu i zdrave recepte u nešto što šteti našim telima.
Štaviše, jedna od njih može učiniti da čak i dobijete još kilograma!
Prva stvar koju treba imati u vidu jeste i menjanje termina „dijeta“ kojim se koristite u termin „postati zdraviji.“ Reč dijeta označava gubitak. Fraza „postati zdraviji“ označava pobedu. Reč je o umnom sklopu. Sledeća stvar koju treba promeniti je način na koji gledate na hranu. Reč je o ishrani vašeg tela i nažalost, mnogi dodatni sastojci menjaju zdrave namirnice u nezdrave, a da toga nismo ni svesni.
Pročitajte i… Evo šta će se dogoditi ako SVAKI DAN budete jeli krastavac!
Problem za većinu nas je da smo toliko zauzeti da praktično utrčavamo u markete, zgrabimo ono što nam se čini zdravim i na kraju završimo sa namirnicama koje sabotiraju naše zdravlje.
Ovo su najčešće kobne greške ljudi koje čine onda kada su na dijeti…
Prva greška
Konzumiranje hrane koja se označava kao „dijetalna hrana“, „zdrava“ ili „potpuno prirodna“ bez prethodno konsultovanja etikete
Marketinški stručnjaci su dobri u naglašavanju benefita određenih sastojaka proizvedenih namirnica. Korišćenje reči i fraza kao što su „potpuno prirodno“, „bogato antioksidansima“ i „nizak sadržaj šećera“ i „niskokalorično“ nas privlači poput magneta ka proizvodima koji su zapravo loši po nas.
To je greška koju lako napravimo, jer nam marketing proizvoda ističe njegove dobre aspekte bez ikakvog pominjanja onih manje zdravih. Na primer, da li ste znali da mnogi jogurti sadrže veoma mnogo šećera?
Pročitajte i… Ubice apetita: 11 najboljih saveznika za mršavljenje!
Šta uraditi povodom toga: Pogledajte etiketu sa sastojcima. Šokantno je koliko mnogo takozvanih zdravih namirnica uključuje šećer u prva 2-3 sastojka! Čak i onda kada je tu u veoma malom procentu kao sastojaka, konzumiranjem šećera otvarate apetiti te ćete za veoma kratko vreme biti ponovo gladni. Ovo je odličan način da se sabotira dijeta. Potražite reči kao što su dekstroza, šećer, visokofruktozni kukuruzni sirup, maltoza ili bilo koje druge derivative ovih imena šećera koji bi se mogli pojaviti. Ako ih nađete, izbegavajte proizvod.
Pored toga, utvrdite i šta se nalazi među sastojcima proizvoda koji se reklamiraju kao „sasvim prirodnim“. Orasi, ovas i med su potpuno prirodni i naravno zdrave namirnice. Ali kada proizvođač doda visokofruktozni sirup kukuruza to celu mešavinu pretvara u namirnicu od koje se zapravo možete ugojiti.
Druga greška
Ne perete voće i povrće pre nego što ga konzumirate
Bez obzira na to koliko je proizvod zdrav, toksini se mogu javiti u njemu u obliku zaostalih pesticida ili kao kontaminanti koju su tu dospeli na putu od farme do prodavnice. Čak i organska hrana ima ostatke od prirodnih đubriva koja mogu zatrovati i Vaš organizam preko bakterija ili toksina koji su sasvim „prirodni“, ali nimalo zdravi.
Pročitajte i… Lako do vitke linije: 10 najboljih napitaka za detoksikaciju organizma
Borna kiselina je prirodna i lišava nas napasti. Ali, ne želite je jesti. Ona se kategorizuje kao otrov, pa može imati i štetno dejstvo po ljude i životinje. Pranje namirnica pre jela je dobar način da uživate u zdravim aspektima vaše dijete.
Treća greška
Izostavljanje masti iz svih obroka
Od strane medija smo „utrenirani“ da mislimo kako su sve masti loše, ali malo šta je tako daleko od istine. Svima nam je potrebna mast zarad energije i osećaja sitosti, naročito kada smo na dijeti.
Postoje i „dobre“ masti koje pomažu u smanjenju holesterola, podižu energetski nivo i što je najbitnije, pomažu Vam da budete siti te se nećete vraćati po drugi ili treći tanjir hrane posle samo sat ili dva. A to je ključno za držanje dijete.
Probajte da sotirate ili dinstate namirnice sa malo maslinovog ulja, a potom ga grilujete ili sotirajte u tiganju. Ulje avokada, koje možete kupiti u formi spreja koji je lako koristiti, je veoma ukusno u salati kada se ukombinuje sa malo limunovog soka, soli i bibera. Promešajte salatu dobrano kako bi se ukusi izmešali.
Sjajan izvor hranljivih masti je i mleveni avokado koji se može koristiti umesto majoneza. Avokado je prepun dobrih masti koje snižavaju holesterol i sjajan je izvor kalijuma (sadrži ga više čak i od banana). Pored toga, avokado je bogat vitaminom K, vitaminom B9, vitaminom B6, vitaminom B5, vitaminom C i vitaminom E. Sve što Vam treba je četvrtina avokada i malo limunovog soka kako biste zadržali boju ostatku ukoliko ga nećete odmah utrošiti i potom samo sameljite. To je to!