Najbolji začini za ubrzavanje metabolizma

by | februar 21, 2015

Bliži nam se proleće i uskoro ćemo skinuti kapute i uskočiti u lepršave haljine. Sada je pravo vreme da počnemo da mislimo na svoj izgled i rešimo se onih par kilograma viška koje smo nabacile tokom zime.

Foto: Nutrym

Foto: Nutrym

Ako vas muči višak kilograma, uvedite ove začine u svakodnevnu ishranu, a oni će se pobrinuti za ubrzavanje metabolizma. Naučnici su u mnogim istraživanjima dokazali njihovo blagotvorno dejstvo na naše zdravlje i mršavljenje.

Đumbir

Verovatno već znate za lekovita svojstva đumbira, a da li ste znale da je ovaj začin veoma dobar za mršavljenje? On sadrži kapsaicin, molekul koji se nalazi i u čili paprikama koji im daje ljutinu, a ljuto ubrzava metabolizam. Đumbir možete dodati u čaj, prelive za salate ili u koji god obrok želite. Đumbir će vas zbog svojih sastojaka dugo držati sitima, a to je još jedna njegova prednost ako želite da smršate.

Članak se nastavlja posle reklama

Peršun

Peršun je jedan od najčešćih začina koje koristimo. Sigurno već znate kako ga sve možete iskoristiti, a najbitnije je da ga koristite što češće. Naučnici iz Malezije su uvrdili da je peršun odličan za ubrzavanje metabolizma i čišćenje jetre od masnoća i štetnih materija.

Beli luk

Članak se nastavlja posle reklama

Beli luk je veoma jak prirodni lek i odličan saveznik u prevenciji nekoliko vrsta kancerogenih bolesti, a pomaže nam i kada želimo da izgubimo kilograme. Nutricionistica Sintija Paskal preporučuje da svakog dana popijemo zeleni sok od lisnatog povrća sa dodatkom belog luka. Ovaj napitak je veoma zdrav, a u isto vreme topi masnoće.

Kurkuma

Članak se nastavlja posle reklama

U poslednjih 20 godina urađene su mnoge studije koje su dokazale da je glavni sastojak kurkume – kurkumin izuzetno dobar za prevenciju mnogih bolesti. Zbog kurkumina je kurkuma jak antioksidans i ubrzava metabolizam.

Čili papričice

Prema naučnim istraživanjima, čili papričice ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju sagorevanje masti. Do ovog zaključka su naučnici došli nakon istraživanja o uticaju čili papričica na ishranu. Primećeno je da su ljudi koji su redovno konzumirali ove paprike imali vitkiju liniju. Isti efekat su imale i nešto blaže paprike, ali dovoljno pikantne.

Cimet

Naučnici na Univerziteta Pen otkrili su da dodavanje cimeta hrani može smanjiti nalet insulina za 20 odsto. Takođe, cimet može da smanji nivo triglicerida u krvi za 30 odsto što je važno za zdravlje srca i prevenciju srčanog udara. Dodajte malo cimeta u čaj ili kafu, napravite marinadu od mešavine začina sa cimetom. Videćete, pored toga što je zdrav, cimet je i veoma ukusan.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: