Napravite sami jabukovo sirće: Vitko telo uz recept iz vaše kuhinje

by | maj 31, 2016

Jabukovo sirće je jedna od namirnica koju morate da imate u svojoj kući. Osim za mršavljenje i nutriciju, ono se koristi i u službi lepote.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sigurno već znate koliko jejabukovo sirće zdravo i kakve sve pozitivne efekte ima po organizam.

Pročitajte i… Narodna medicina: Šta sve leči jabuka + recepti

Ono se najviše koristi pri kuvanju, ali može da izleči i razne bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama

Zar ne bi bilo sjajno kada biste imali ovaj lek uvek pri ruci? To je moguće, potrebno vam je samo malo organskih jabuka.

Kako da sami napravite jabukovo sirće i kako da ga koristite pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

Evo šta vam je sve potrebno da napravite svoje organsko jabukovo sirće:

Oprane i narendane jabuke – možete ih iseckati na sitne kriške ili ih staviti u blender i lepo samleti; Voda; Malo šećera.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Kilogrami pod kontrolom: Kako da se hranite u kojim godinama?

Ako koristite kisele jabuke, dodajte 1% šećera na ukupnu količinu jabuka. Šećer je potreban za fermentaciju i njega uopšte nema u finalnom proizvodu; Velika staklena ili plastična tegla; Gaza.

Pripremu i primenu pročitate na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema:

Narendajte jabuke, stavite ih u staklenu ili plastičnu teglu, stavite malo šećera, prelijte vodom i pokrijte gazom, a zatim ostavite da stoji na temperaturi od oko 20°C.

Nakon 7-10 dana, počeće da se oseća miris sirćeta iz prostorije u kojoj se čuva.

Pročitajte i… Pobedite prolećne alergije: Ove namirnice čiste disajne puteve

Miris je jako jak tako da ne bi trebalo da ga čuvate u kuhinji ili nekom drugom mestu u kom često boravite.

Članak se nastavlja posle reklama

Zato je najbolje da ga čuvate u podrumu ili u špajzu. Nakon mesec dana možete probati da li vam odgovara kiselost sirćeta.

Ukoliko vam je dovoljno jako, možete procediti smešu i presuti sirće u čiste i sterilizovane flaše.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Primena u nutriciji:

Jabukovo sirće je izuzetno zdravo i koristi se pri ubrzavanju metabolizma, ali i za čišćenje krvi od masnoća.

Članak se nastavlja posle reklama

Ukoliko želite da izbacite toksine i masnoće iz organizma, svako jutro popijte jednu čašu mlake vode u koju ste dodali kašičicu domaćeg jabukovog sirćeta. Vodu obogaćenu sirćetom možete piti 10 dana, ali posle toga morate da napravite pauzu. Pre konzumiranja ovog napitka posavetujte se sa lekarom.

Pročitajte i… Oslobodite se bolne napasti: Izlečite afte prirodnim putem

Primena jabukovog sirćeta u korist lepote:

Jabukovo sirće možete koristiti pri umivanju ili kao tonik za kožu. U prokuvanu i rashlađenu vodu dodajte jabukovo sirće u odnosu 1:3. Svaki dan umočite tupfer u ovu tečnost i očistite lice. Primetićete da ste uz pomoć ovog tonika uspeli da eliminišete mitisere, ali i pege sa lica.

Tagovi: