Ovo je najzdraviji doručak na svetu!

by | mart 11, 2017

Ovaj obrok se priprema 5 minuta, a njegove dobrobiti su ogromne. Naime, osim što poboljšava varenje i daje energiju skoro za ceo dan, on je dobra prevencija od raznih infekcija…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Svaki od moćnih sastojaka ovog doručka ima niz hvalospeva sam za sebe, a zajedno su super energetska bomba idealna za početak dana. Probajte jesti ovaj doručak svako jutro tokom mesec dana i samo posmatrajte promene na bolje.

1 jogurt

1 kašika jabučnog pektina (recept u nastavku)

Članak se nastavlja posle reklama

1 kašika meda

40-50 grama seckanih oraha

pola kašike cejlonskog cimeta

Članak se nastavlja posle reklama

30 kapi propolisa

3 kašike zobene kaše i suvo voće po izboru

Članak se nastavlja posle reklama

Vreme pripreme: 5 minuta

Pročitajte i… Dobro jutro: Originalni predlozi za zdrav doručak

Šta je pektin i kako se pravi?

Pektin je tip vlakna koji nalazimo u biljkama, jabuke sadrže posebno visok udeo pektina. Jabučni pektin, topljiva vlaknasta tvar iz jabuke, povoljno utiče na razgradnju masnih tvari. Izvrstan je upijač masti koji smanjuje apsorpciju holesterola iz hrane i pospešuje rad debelog creva.

Članak se nastavlja posle reklama

Recept za domaći pektin te i kako ga pripremiti pogledajte na sledećoj strani…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Treba vam 1 kg organskih jabuka i 2 ,5 dl vode. Jabuke operite, odstranite peteljke i plodove narežite na manje komade. Stavite 2,5 dl vode u lonac i vatru na najjače jer pektin mora u najkraćem vremenu postići visoku temperaturu, inače će se raspasti. Jabuke i vodu brzo skuvajte u loncu. Kuvajte na umerenoj vatri 30 minuta.

Potom mešajući nastavite da kuvate dok se masa ne zgusne na polovinu. Kašikom ocedite kroz cediljku i odmah smesu pektina spremite u sterilizovanu teglu.

Pročitajte i… Želite da smršate? Izbegavajte ove namirnice za doručak!

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kako pripremiti ovaj doručak?

Noć pre pomešajte jogurt i jabučni pektin i ostavite u frižider da se pektin poveže. Možete ovo učiniti i ujutro, ali onda ćete morati da čekate da se pektin rastvori. Ujutru dodajte ostale sastojke i sve pomešajte. Neka malo odstoji da se povežu sastojci, jogurt dođe na sobnu temperaturu i rastopi zobena kaša.

Zašto je ovaj doručak najbolji?

Jača imunitet. Prevencija je mnogim infekcijama. Deluje antiupalno. Poboljšava cirkulaciju. Daje lepši izgled koži i kosi. Štiti zdravlje zuba. Pomaže u mršavljenju.

Članak se nastavlja posle reklama

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi: