Panakota: Osvežavajuća kuvana pavlaka

by | decembar 23, 2014

Izvor: Restoranca.rs

panakota

Panakota je kremasta osvežavajuća poslastica. Poreklo vodi iz bogate italijanske kuhinje, a originalni naziv panna cotta u bukvalnom prevodu znači kuvana pavlaka. Baš takvog ukusa je ovaj dezert pripremljen na tradicionalni način.

Međutim, u restoranima širom sveta postoji niz verzija za pripremu panakote. Tako, pored pavlake, umesto originalnih sastojaka – belanaca i meda, ova poslastica črsto sadrži – mleko i šećer, koji se nakon kuvanja mešaju sa želatinom. A, tek onda onda nastupa lavirint ukusa! Najčešći dodaci panakoti su borovnice i šumsko voće, ali neretko dobija i čokoladne, vanila ili karamel ukuse i ukuse breskve, ali i nekih citrusa.

Panakota je lagana poslastica i dobra je kao završnica svakog jela, bez obzira na to koliko kalorija ste uneli. Ovo je samo jedan od razloga koji sajt The Kitchn navodi u obrazloženju zašto restorani rado poslužuju ovaj dezert.

Članak se nastavlja posle reklama

Na njihovoj listi razloga popularnosti panakote, nalazi se i relativno niska cena sastojaka, ali i to što se panakota može pripremati sa sezonskim voćem, čime postaje dezert svakog godišnjeg doba. Takođe, ovaj slatkiš uvek dobro izgleda! I kada je serviran u čaši i kada se poslužuje na tanjiru.

Prednost panakote je što se sastojci lako mogu prilagoditi posebnim zahtevima, a da ukus ostane nepromenjen:

• Ukoliko ste alergični na gluten, proverite među desertima da li postoji panakota bez glutena. Većina restorana ima ovakvu poslasticu, jer se mleko, želatin i arome bez glutena lako mogu naći u prodaji.
• Ako izbegavate veštački šećer imajte u vidu da se ovaj dezert nekada priprema sa medom ili javorovim sirupom, a i inače ima ima nizak sadržaj šećera. Naprimer, pankota u koju se dodaje voćni pire često uopšte ne sadrži šećer.
• Panakota se nalazi i na menijima veganskih restorana. Od tradicionalnog recepta koji je sadržao belanca odustali su čak i kuvari iz severne Italije, a u marketima se pored želatina životinjskog porekla odavno može naći biljni.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Pinterest

Tagovi: