Vegetarijanski trik koji umanjuje rizik od raka
Bez obzira na to da li jedete meso ili ne, ovo od sada treba da vam bude obavezan doručak!
Salata od svežeg povrća sa kuvanim jajima je pun pogodak kada pričamo o zdravlju. Stručnjaci tvrde da uz nekoliko kuvanih jaja ljudski organizam prima čak 9 puta više karotena iz biljaka nego obično?
A zašto je karoten tako važan? Pa, zbog toga što vas on kao odličan antioksidans brani od ozbiljnih zdravstvenih problema poput nekih oblika raka i hroničnih bolesti. Takođe, karoten umanjuje upaljenja u organizmu i produžava život!
Sveže povrće koje najbolje ide uz kuvana jaja i koje obavezno treba da stavite u svoju jutarnju salatu jeste je paradajz, šargarepa, spanać, zelena salata – kao i goji (vučje) bobice!
Nutricionisti, takođe, savetuju da jedete što šarenije povrće, jer ono sa najviše karotena najčešće ima tamno zelenu, crvenu, narandžastu ili plavu boju.