Zašto je zdrav zeleni čaj
Bilo da se koristi kao napitak, kupka ili vlažan oblog, ova blagotvorna tečnost podstiče detoksikaciju organizma, topi masne naslage, štiti mozak od starenja, sprečava zadržavanje tečnosti, reaktivira cirkulaciju i zateže kožu.
Ovaj napitak sadrži dragocene supstance kao što su polifenol, katehin, kvercetin, kofein, teofilin, teobromin, vitamine C, E, B i K, minerale i oligoelemente, cink, kalijum, magnezijum, koji imaju diuretička svojstva.
Veoma je moćan antioksidans jer sprečava aktivnost slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu malignih, kardiovaskularnih i drugih bolesti. Osim toga, čisti telo od toksina, ubrzava metabolizam, ublažava bolove, usporava proces starenja i smanjuje nivo holesterola u krvi. Delotvoran je i protiv upala, reguliše rad štitne žlezde, deluje protiv depresije, otklanja reumatske tegobe, štiti od karijesa, regeneriše jetru.
Poboljšava pamćenje
Osobe koje redovno konzumiraju zeleni čaj izložene su znatno manjem riziku od pojave demencije u starijoj dobi. Istraživanja su pokazala da kofein iz čaja nadražuje koru velikog mozga, zbog čega čovek brže povezuje misli. Time se povećava sposobnost pamćenja, poboljšavaju koncentracija, motivacija i izdržljivost, a intelektualni rad postaje lakši i uspešniji. Neki sastojci zelenog čaja mogu zaštititi moždane ćelije od štetnih procesa koji prate Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.
Podmlađuje
Svakodnevno konzumiranje zelenog čaja usporava starenje kože i sprečava njeno isušivanje. Tri šolje dnevno mogu pomoći koži da se oporavi od štetnog dejstva sunčevih zraka. Iz tog razloga zeleni čaj sve češće je jedan od glavnih sastojaka brojnih kozmetičkih proizvoda.
Ubrzava metabolizam i topi masti
Flavonoidi iz zelenog čaja, naročito katehin, sprečavaju štetno dejstvo slobodnih radikala koji su najodgovorniji za gubitak tonusa kože. Katehin ubrzava eliminaciju viška tečnosti i zajedno sa kofeinom stimuliše lipolizu, pospešuje eliminaciju masti i pokreće metabolizam. Nedavna istraživanja na univerzitetu u Ženevi potvrdila su da aktivna svojstva zelenog čaja značajno utiču na smanjenje dnevnog unosa kalorija.
Da bi se u potpunosti iskoristila pozitivna svojstva ovog blagotvornog napitka, punu kašičicu listova sipati u 170 – 200 ml ključale vode i ostaviti da odstoji od dva do četiri minuta, ne duže, jer mu se tako gubi stimulativni efekat. Procediti i piti po šolju čaja ujutro tokom doručka i po podne (da bi se podstakla drenaža). Jedna šoljica na dan dovoljna je doza zelenog čaja koja može da podstakne drenažu tkiva i izbaci višak tečnosti iz organizma.
Štiti od raka
Zeleni čaj sprečava nastanak i napredovanje raka. Katehini kojim obiluje ovaj napitak sprečavaju delovanje enzima urokinaze, odgovornog za zamenu zdravih ćelija kanceroznim. Kada je urokinaza blokirana, ćelije raka izumiru jer gube izvor belančevina. Japanski naučnici otkrili su da je zeleni čaj efikasan u prevenciji raka jednjaka i dojke, sprečava pojavu raka želuca, jetre i prostate i poboljšava zdravstveno stanje osoba obolelih od malignih bolesti. Antioksidanti koje sadrži mogu zaštititi i od promena strukture DNA uzrokovanih štetnim uticajem UV zraka, pa se u poslednje vreme intenzivno radi na formulama krema sa sastojcima zelenog čaja koje su dobra zaštita od karcinoma kože.
Ublažava alergije
Rezultati naučnih istraživanja pokazali su da redovna upotreba zelenog čaja može doneti olakšanje osobama koje pate od alergija. Istraživači u Japanu identifikovali su sastojak zelenog čaja koji blokira ključni receptor ćelije uključen u nastanak alergijskog odgovora.
Autor: Life Content