Đumbir – začin Orijenta
Aromatični đumbir, začin intenzivnog i pomalo paprenog ukusa, ima nezamenjivo mesto u azijskoj kuhinji. Osim kao začin, đumbir je poznat i kao lekovita biljka koja se koristi u lečenju protiv gastritisa, čireva i drugih probavnih smetnji.
Nekoliko naučnih istraživanja potvrdilo je protivupalna, antimikrobna, antikancerogena i mnoga druga lekovita dejstva ovog začina.
Đumbir ne sadrži toksine i za sada nisu utvrđene nikakve nuspojave ovog začina. Ipak, za vreme trudnoće trebalo bi ograničiti njegovu upotrebu.
Čaj od đumbira predstavlja jedan od najzdravijih napitaka koji pročišćava telo, uklanja toksine i vraća ravnotežu organizmu. Takođe, konzumiranje ovog začina smanjićete želju za slanim i slatkim namirnicama.
Da biste pripremili čaj od đumbira, uzmite jedan komad đumbira s korom i izrendajte za jednu kašičicu. Sipajte u šolju, prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji dva minuta. Nakon toga, čaj procedite ili ostavite da se komadi đumbira slegnu na dno šolje.
Izvor: Naturala