Čičoka je lek i preventiva

by | februar 2, 2015

Iako vas izgledom nikad neće privući, treba da znate da se čičoka danas sve više koristi. Možete je jesti sirovu, kuvanu, pečenu, kiselu. Izuzetno će vam pomoći ako imate povišen holesterol, ako vas muči dijabetes ili neko vaskularno obolenje. Zbog svoje nutritivne vrednosti preporučuje se zdravim osobama kao preventiva svih zdravstvenih tegoba.

Ne postoji osoba kojoj se ne preporučuje čičoka. Izuzetno je hranljiva, bogata je vitaminima i mineralima a ima malu energetsku vrednost.

Najlakši način da pripremite čičoku je taj da je dobro operete, očistite i narendate. Možete da je isečete i na sitne rezance pa kao takva može da posluži i kao dodatak salatama i drugim jelima. Možete je servirati umesto grickalica, svima će se dopasti zbog svog ukusa.

Kad potrošite teglu bilo koje kisele salate, krastavac ili paprika su idealni, nemojte prosipati kiselu tečnost. U nju ubacite kolutove isečene čičoke. Već posle desetak minuta imaćete na stolu novu kiselu zdravu salatu. Tako pripremljena salata od čičoka može da stoji dve nedelje  u frižideru.

Članak se nastavlja posle reklama

Čičoka je već odavno poznata kao lek, a sve više se traži ne samo zbog svoje nutritivne vrednosoti nego i zbog cene. Veoma je povoljna s obzirom na to kakve sve blagodeti nam donosi.

Zdrava hrana i pravilna ishrana gotovo uvek podrazumevaju čičoku zato što je njen glavni sastojak inulin. Inulin je probiotik koji stimuliše razvoj bakterija koje blagotvorno utiču na naše zdravlje. Ove bakterije uništavaju štetne mikroorganizme iz crevne flore, sprečavaju crevne infekcije, pomažu kod opstipacije. Iz svega navedenog da se zaključiti da čičoka pomažu u prevenciji raka debelog creva.

Inulin iz čičoke normalizuje nivo triglicerida i holesterola u krvi, pa tako sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Upotreba čičoke bar tri puta nedeljno smanjiće masne naslage koje nas muče a samim tim i višak kilograma.

Pored toga, čičoka jača imunitet, zbog velike količine vitamina i minerala.
Čičoka u sebi sadrži fosfor, kalcijum i kalijum. Kalijum utiče na pravilan rad mišića, pre svega srca, reguliše vodu u organizmu, zato je dobro jesti čičoku. Fosfor i kalcijum su veoma važni u organizmu jer utiču na zdravlje zuba i zdravlje kostiju uopšte.

Članak se nastavlja posle reklama

Čičoka sadrži vitamine grupe B, vitamin C, vitamin D i provitamin A, zatim magnezijum, gvožđe.

Takođe, treba naglasiti da je čičoka odličan izvor esencijalnih aminokiselina koje organizam sam ne proizvodi.

Čorba od čičoke
Treba da je jedu svi koje muči dijabetes, kardiovaskularna obolenja ili bilo koja crevna infekcija.

U 1,5 litara ključale vode ubaciti 300 grama očišćene i iseckane čičoke. Kuvati dok ne omekša. U čorbu možete da ubacite 1-2 šargarepe i pola celera. Po ukusu, dodati začinsko bilje i so.

Tagovi: