Prirodni izvori kalcijuma
Umesto suplemenata koji mogu da stvore još veće probleme, nutricionisti savetuju što češće konzumiranje susama, kelja i suvih smokava jer obiluju ovim mineralom.
Susam
Verovali ili ne, sirove semenke susama sadrže čak sedam puta više kalcijuma od kravljeg mleka. Pored toga, obiluju bakrom, manganom, gvožđem, vitaminima E i B1, biljnim smolama i gorkim materijama koje mu daju prepoznatljiv miris.
Osim što je idealan za prevenciju osteoporoze, susam poboljšava varenje, sprečava zatvor, snižava holesterol, prevenira nastanak krvnih ugrušaka i ublažava kožna oboljelja.
Da bi se maksimalno iskoristili svi hranljivi sastojci, treba da se konzumira sveže samleven, kao dodatak raznim jelima, naročito salatama. Od susama se pravi i odlična hranljiva i lekovita pasta taan ili tahini koja se može naći u svim marketima i prodavnicama zdrave hrane.
Suve smokve
Sušene smokve su omiljena ”zdrava grickalica”, ali većina ljudi ne zna da su one prava mala riznica kalcijuma, te da bi najviše trebalo da ih konzumiraju žene u menopauzi. Samo šaka ovih ukusnih plodova zadovoljava trećinu dnevnih potreba za kalcijumom.
Takođe, dobar su izvor kalijuma koji reguliše krvni pritisak, a obiluju i rastvorljivim vlaknima koja snižavaju holesterol i imaju i laksativno dejstvo, te se preporučuju osobama koje pate od hronične opstipacije. Visoka koncentracija glukoze i fruktoze u smokvi predstavlja zdraviju zamenu za rafinisani beli šećer.
Kelj
Iz obilja hranljivih materija koje sadrži kelj, izdvaja se kalcijum, pa budući da je sezona tog povrća u toku, trebalo bi što češće da se nađe na meniju. Da bi se sačuvali svi fitonutritijenti najbolje je da se priprema na pari. Zahvaljujući organosumpornim jedinjenjima iz svog sastava, kelj je prirodni zaštitnik organizma od raka pluća, prostate, debelog creva, jajnika i dojke. Pored toga izvanredan je čistač organizma.
Badem
Ovo koštunjavo voće izuzetno je bogato mineralima koji su važni za zdravlje kostiju, kao što su kalcijum, magnezijum, mangan i fosfor, pa je od velike koristi u prevenciji osteoporoze. Poznato je da badem blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem, zahvaljujući visokom sadržaju mononezasićenih masnih kiselina i vitamina E. Snižava holesterol i sprečava stvaranje naslaga na zidovima arterija, pomaže izgradnji kostiju, normalizuje krvni pritisak i rad srca.
Soja
Istraživanja su pokazala da vitamin K2, kojeg najviše ima u soji, ”lepi” kalcijum za kosti i samim tim ih jača, pa postoje razni suplementi koji sadrže ovu dobitnu kombinaciju. Soja sadrži aminokiseline bogate sumporom koji, formirajući sulfate u urinu, ne dozvoljavaju kalcijumu da se reapsorbuje u krv i izbaci putem mokraće.
Pažljivo sa suplementima
Postoje razni lekovi koji se koriste u terapiji osteoporoze, ali većina, nažalost, ima neželjene efekte. Stoga nije preporučljivo uzimati suplemente koji sadrže kalcijum bez prethodne konsultacije sa lekarom. Istraživanja su pokazala da uzimanje tableta kalcijuma pojačava opasnost od srčanog udara jer mineral iz tableta ne može da se apsorbuje, već se taloži u krvnim sudovima, srcu, mozgu, zglobovima i u svim organima.
U prirodi se kalcijum teško može sresti u slobodnoj, nevezanoj formi i uglavnom postoji kao kalcijum-karbonat (škriljac) od kojeg se prave suplementi. Da bi se poboljšala apsoprcija kalcijuma, u tablete se dodaje vitmin D, ali ni to nije dovoljno, jer se skoro polovina tog minerala taloži tamo gde ne treba.
Izvor: Life Content, Lekovito bilje