Par oraha dnevno čini čuda za zdravlje, a evo kako da ih ubacite u jelovnik
Orasi su odličan izvor alfa-lipoinske kiselina (omega-3 masne kiseline), a bogati su i drugim hranljivim sastojcima. Pored proteina i vlakana, oni sadrže i veću količinu magnezijuma. Orasi ne samo što su dobri za zdravlje, već su neverovatno korisni i u pogledu ukusa. Svojom hrskavošću obogaćuju teksturu jela, a zbog neutralnog ukusa dobro se slažu i sa slanom i sa slatkom hranom. Dodavanje oraha u ovsenu kašu nije jedini način na koji možete iskoristiti blagodeti tog jezgrastog voća.
Napravite premaz za ribu
Riba se ponekad pripremi tako brzo da njeni ukusi nemaju vremena da se u potpunosti razviju. Premazivanje ribe mlevenim preprženim orasima pomešanim sa prezlama daće obroku lep ukus i teksturu. (Pročitaj: Ovih šest namirnica bogatih cinkom spas su za vaš imunitet)
Koristite ih za pripremu pesta
Od rukole, peršuna, oraha, belog luka, sira, maslinovog ulja, soli i bibera napravite pesto. Poslužite ga uz bilo koju testeninu i ručak će postati zdraviji i nutritivno bogatiji.
View this post on Instagram
Orasi su dobri za zdravlje
Koristite ih kao nadev za picu
Pržene tikvice, kozji sir, orahe i narendanu limunovu koru iskoristite za filovanje pice ili somuna. Drugi način je da neki kremasti sir (npr. bri) pospete orasima, a zatim preko toga pospete malo začinskog bilja. Orasi će dati jelu krckavost kojoj nećete moći da odolite. (Pročitaj: Ne odustajte od prelepih ukusa i mirisa: Saveti za gajenje začina u kuhinji)
Uparite ih sa žitaricama
Pomešajte 1/3 šolje iseckanih prepečenih oraha sa 1 šoljom kuvane kinoe, dodajte koru polovine limuna, 1 šolju grožđa (prepolovite zrna), 2/3 šolje izmrvljene fete i so. Dobićete bazu pogodnu za kombinovanje sa žitaricama.
Napravite zdrave ćufte
Ako želite da smanjite količinu mesa, zamenite trećinu količine mlevenim orasima. Vegetarijanske ćufte napravite bez mesa, od patlidžana i mlevenih oraha.
Zdrava užina
Za zdrav međuobrok koji će vas zasititi pomešajte orahe sa mlevenim korijanderom, čili prahom, mlevenom paprikom, solju, parmezanom i maslinovim uljem. Pecite 5 do 6 minuta i pospite preko pečenog povrća. (Pročitaj: Nešto vam se gricka? 10 namirnica zbog kojih vas neće gristi savest)