Lek jeseni: Šta sve leči bundeva?! + recepti

by | novembar 3, 2015

Bundeva je koristan diuretik, a njeno seme preporučuje se trudnicama, dojiljama, starim i osobama sa bolesnom jetrom ili obolelom prostatom. Takođe, bundevu bi trebalo što češće da konzumiraju osobe koje boluju od reume, gihta, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike. Pored toga, ova jesenja namirnica ima izuzetno povoljno dejstvo protiv upale jajnika i pratećih pojava menopauze.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Zbog hranjivosti i lekovitosti, bundevu mnogi zovu i „vojvođanska banana“. Sa obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, bundeva, ili ludaja, je nezaobilazna namirnica na trpezi. Specifičnog je ukusa i mirisa, a od nje mogu da se pripremaju i slana i slatka jela. Ona se može jesti živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utiče i njen sok. Plod bundeve sadrži 90 odsto vode, ali i mnoštvo minerala i vitamina. Bundeva je bogata biljnim vlaknima, posebno pektinom, pa veoma povoljno deluje na organizam, a u njenom plodu gotovo da nema masnoća, jer se u 100 grama bundeve nalazi se manje od 30 kalorija, zbog čega je idealna namirnica za sve koji žele da skinu višak kilograma.

Pogledajte i… Zdrave i ukusne namirnice koje ne goje

Betakarotin, kojim bundeva obiluje, ima višestruko zaštitno delovanje na ljudski organizam. On blokira dejstvo slobodnih radikala i tako direktno sprečava oštećenje ćelijske DNK strukture, deluje kao jak antioksidant, što znači da stopira razvoj superoksida i peroksida. Bundeva je izuzetno bogata provitaminom A, koji je važan za dobar rad očiju, a pogotovo mrežnjače i štiti oko od katarakte. Bundeva se koristi i preventivno, jer, zahvaljujući selenu u semenkama, ali i provitaminu A iz njenog mesa čuvaju organizam od tumora, odnosno smanjuje rizik od pojave raka grla, jednjaka, želuca i grlića materice.

Članak se nastavlja posle reklama

Bundeva odlično deluje na problematičnu kožu, posebno masnu sa miteserima, bubuljicama i aknama, tako da se stavlja u kreme i maske za lice.

Bundevu mogu da jedu i dijabetičari pod uslovom da je ne slade, kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog creva. Ova namirnica posebno se preporučuje osobama obolelim od psorijaze, a oni je mogu konzumirati u kuvanom ili pečenom obliku, ali i kao sok.

Šta sve još leči bundeva, kao i kako da je pripremite i napravite sok ili ulje od njenog semena pogledajte na sledećim stranicama…

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Seme bundeve
Ova biljka uzgaja se, ne samo zbog jestivog i lekovitog ploda, nego i zbog njenih semenki, koje su bogate omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koje povećavaju energiju organizma, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbeđuju lep izgled kože, kao i bolju funkciju centralnog nervnog sistema, odnosno mozga. Seme bundeve preporučuje se i kao efikasan i neškodljiv lek protiv dečjih glista i pantljičare. Hladno ceđeno ulje iz semena ludaje, koristi se u terapiji bubrežnih bolesnika, reumatičara i za oporavak posle operacije. Sadrži i prirodne antioksidanse, koji usporavaju starenje ćelija, a naučnici su utvrdili i da semenke bundeve blagotvorno deluju na simptome stresa, anksioznosti i depresije. One su dobar izvor kalijuma, minerala koji uspostavlja ravnotežu tečnosti u organizmu i pomaže boljem radu nervnog sistema. Takođe, semenke bundeve povoljno utiču i na samopouzdanje a, kako novija istraživanja pokazuju, odličan su afrodizijak.

Članak se nastavlja posle reklama

Pogledajte i… Najbolji lek jeseni: Šta sve leči dunja?! + recepti!

Ulje bundeve
Od semenki bundeve pravi se i karakteristično ulje koje zbog specifičnog ukusa daje posebnu aromu jelima, i odlično je kao dodatak salatama i čorbama. Stručnjaci tvrde da bundevino ulje, zahvaljujući lecitinu koji sadrži sprečava aterosklerozu i čisti krvne sudove, reguliše nivo holesterola u krvi, a preventivno deluje i kod regulisanja rada mokraćne bešike, pomaže u lečenju sindroma iritiranih creva i deluje kao regulator hormona. Pojedina istraživanja potvrdila su i da ovo ulje smanjuje rizik od pojave kamena u bubrezima. Ovim uljem mogu se lečiti i rane, pukotine ili opekotine na koži. U narodnoj medicini bundeva se koristi za uklanjanje pega i kao lek kad ujede zmija.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Priprema bundeve
– Kod zapaljenja bubrega ili bešike savetuje se svakodnevni obrok od dinstane, neslane bundeve s malo paradajza i seckanog crnog luka koji je začinjen kašikom pavlake.
– Najjednostavniji oblik pripreme bundeve je pečenje u rerni. Tada se kora ne odstranjuje, a dužina pečenja zavisi od debljine ploda. Pečena bundeva prelivena sa malo meda i posuta cimetom izuzetno je zdrav zimski slatkiš.
– Semenke bundeve treba oljuštiti pre upotrebe, ali voditi računa da se ne ukloni tanka sivozelena opna, koja je posebno bogata lekovitim sastojcima. Semenke mogu da se grickaju, dodaju pecivu ili salatama.
– Bundevin puter, koji se sastoji od blendiranih bundevinih semenki, izuzetno je zdrav namaz, koji se može koristiti umesto mlečnog putera ili margarina.

Pogledajte i… Ove poznate ličnosti boluju od neizlečivih bolesti

Članak se nastavlja posle reklama

Sok
Bundevin sok preporučuje se za dobar rad bubrega i kardiovaskularnog sistema, za dobro varenje i raspoloženje. Takođe, ovaj sok je blagotvoran protiv upale jajnika, kao i kod problema izazvanih menopauzom. Veoma lako možete ga napraviti i sami:
Sastojci:
– 3kg očišćene bundeve
– 7 l vode
– 2 kg šećera
– 2 kesice limuntusa
Priprema:
– Bundevu očistiti i iseći na kriške, staviti u šerpu zajedno sa šećerom i preiti vodom i kuvati dok bundeva ne omekša.
– Dobro propasirati bundevu s vodom od kuvanja, i u propasiranu masu dodati limuntus.
– Dobijeni sok sipati u flaše koje ćete zatvoriti celofanom.
– Flaše umotati u ćebe i ostaviti da prenoći dok se sok potpuno ne ohladi.
– Piti po potrebi, a sve vreme čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ulje bundeve
– Za pravljenje ulja koriste se samo semenke bundeve. Najbolje je uzeti semenke vrste “Styrian”. Za litru ulja potrebno je oko 2,5 kg bundevinog semena.
– Semenke ručno odvojiti iz bundeve, dobro oprati i osušiti.
– Semenke poređati u tepsiju, tako da ne budu jedna preko druge, dok ne prekrijuu dno.
– Tepsiju ubaciti u zagrejanu rernu, na 60°C i peći oko 3-4 minuta.
– Izvaditi semenke iz rerne i staviti ih u presu kako biste iscedili ulje. Ako nemate pristup presi pod visokim pritiskom, možete da iscedite semenke ručno, pomoću avana i tučka, a u tom slučaju treba ga procediti kroz gazu.
– Ako koristite semenke neke druge vrste bundeve, potrebno je oljuštiti ih pre ceđenja.

Oblozi
– Bundeva uspešno leči i proširene vene. Dovoljno je da se sveže istrugana bundeva stavi kao oblog na bolna mesta i drži što duže.

Pogledajte i… Idealna dijeta za svaki horoskopski znak

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: