Prolećne alergije: Ove namirnice morate da izbacite iz ishrane!
Prolećne alergije, pre svega izazivaju poleni drveća, trava, cveća i korova, a potom kućne grinje. U poslednjih 50 godina sve su češća alergijska oboljenja, a procenjuje se da više od 300 miliona ljudi boluje od astme, koja je alergijska bolest.
Cvetanje trava i drveća kod mnogih ljudi izaziva zdravstvene probleme sa brojnim simptomima, kao što su: crvenilo na koži, uporan suv kašalj, “sviranje i pištanje” u grudima, zapušenost i curenje iz nosa, crvenilo, peckanje i suzenje očiju. Alergije su hronične bolesti i negativno utiču na kvalitet života i radnu sposobnost.
Pročitajte i… Pobedite prolećne alergije: Ove namirnice čiste disajne puteve
Kao što postoje određene namirnice koja vam mogu pomoći da ublažite simptome prolećnih alergija, tako postoje i one koja obavezno morate da izbegavate ukoliko patite od istih.
Pogledajte na sledećim stranama šta sve morate da izbegavate ako imate prolećne alergije…
Koncentracija polena najviša je u jutarnjim časovim (između 5 i 10 sati) kao i kada je velika vlažnost vazduha i vetrovito vreme. Stoga se preporučuje da ukoliko patite od prolećnih alergija izbegavate boravak u prirodi u ovo doba dana, kao i da tokom noći držite zatvorene prozore, koristite klima uređaje koji čiste, suše i hlade vazduh, držite zatvorene prozore kada putujete kolima i koristite unutrašnje kruženje vazduha.
Pročitajte i… Izbegavajte ove namirnice: Kako da se hranite tokom “onih dana”?
Kada je visoka vlažnost vazduha neophodno je da izbegavate mesta sa bujnom vegetacijom, nosite zaštitne naočare, češće kosite travu u vrtu uz korišćenje maske i rukavica da bi se sprečilo cvetanje trava, uklanjate lišće i grančice, dobro ventilirate prostorije da se spreči vlažnost i razvoj buđi u domu, kao i da ne iznosite posteljinu i garderobu napolje radi sušenja i provetravanja, jer se polen može zadržati na njima.
Na sledećim namirnicama pogledajte koja namirnice morate da izbacite iz ishrane kako biste ublažili tegobe prolećnih alergija…
Kivi
Ovo voće ima više vitamina C od pomorandži, izvor je kalijuma (reguliše krvni pritisak) i folne kiseline. Njegova loša strana je što može da izazove alergiju. Britanska studija je pokazala da dve trećine ispitane dece, koja su prvi put jela kivi, imalo alergijsku reakciju na ovo voće. Među odraslima to se dogodilo samo petini. Osećali su svrab, sluzokoža im je bila otečena, disali su otežano. Iako vam kivi neće pogoršati tegobe, ako imate prolećne alergije ili ste alergični na mleko, jaja i kikiriki, imate veće šanse da vas zadesi i alergija na kivi.
Pročitajte i… Beli luk leči čak 35 bolesti: Otkrivamo recept za svaku od njih!
Celer
Neki od okidača najpoznatijih prolećnih alergija potiču iz voća i povrća i izazivaju oralni alergijski sindrom. Umesto kijanja i kašljanja, ta hrana izaziva svrab u ustima i grlu. Stručnjaci upozoravaju da su i kukuruz, pšenica i pirinač vrste trave, tako da ako ste alergični na travu moguće je da vam se javi alergija i ako unosite neke od navedenih namirnica. Ljudima koji su alergični na travu mogu zasmetati i celer, breskve, paradajz i lubenica, a oni koji su alergični na ambroziju treba da se paze banana, krastavaca, dinja i tikvica.
Pročitajte i… 8 načina kako šaka orašastih plodova dnevno produžava život
Začinjena hrana
Kapsacin, jedinjenje koje ljutim paprikama daje specifičnu ljutinu, takođe može i da izazove simptome slične alergiji. Naime, ova komponenta izaziva curenje nosa, suzne oči i kijanje, pa je najbolje da izbegavate začinjenu hranu dok ne prođe proleće ili bar vaša alergija kkao biste ublažili neprijatne simptome.
Pročitajte i… Čudo prirode: 10 razloga zašto je kurkuma “kraljica začina”
Alkohol
Alkohol dovodi do širenja krvnih sudova usled čega se zarumene obrazi, ali taj proces može pogoršati tegobe alergija. Nuspojave se razlikuju od osobe do osobe, ali ako patite od prolećnih alergija unosite alkoholna pića u umerenim koliinama kako biste se lakše izborili s njihovim simptomima.
Pročitajte i… Promenite ih odmah! Ove loše životne navike izazivaju rak