Sve što treba da znate o visoko proteinskoj ishrani
Gotovo svaki nutricionista reći će vam, da vaša ishrana treba prvenstveno da se bazira na proteinima, uz mali procenat msati i ugljenih hidrata i da će vas to dovesti do efikasnog kubljenja kilograma. Međutim, ne možemo a da se ne zapitamo, koje su zaista prednosti, ali i mane, visoko proteinske ishrane.
Prosečna osoba tokom ishrane unese u svoj organizam 12-18% proteina, tokom dana. Kada svoju ishranu bazirate u glavnom na proteinima, taj procenat znatno raste i vaša ishrana se uglavnom zasniva na 50% proteina dnevno. Dakle, glavne kalorije unosimo konzumirajući meso, sir i jaja, dok je unošenje žitarica, striktno ograničeno.
Kada smanjite unos uglenih hidrata, počećete da gubite vodu i da trošite masne naslage, jer stupate u stanje ketoze. Ovaj proces olakšava vašu dijetu jer gotovo da ne osećate glad, ali može doći do nekih nuspojava, kao što su glavobolje,mučnine i ubrzan rad srca.
Iako će proteinska ishrana doprineti da efikasno izgubite kilograme, ona ima i neke svoje nedostatke. Smanjen unos voća i povrća, dovešće do toga da imate veoma nisku količinu vitamina i minerala u telu, zbog čega se možete osećati malaksalo. Sa druge strane, ishrana koja se zasniva na mesu, može dovesti do većeg nivoa holesterola u krvi.
Da biste izbegli potencijalan problem sa holesterolom, nutricionisti preporučuju sledeće namirnice:
- Nemasna govedina
- Svinjsko meso
- Jaja
- Riba
- Soja
- Mahunarke
Ako se odlučite za visoko proteinsku ishranu, trebalo bi da znate da je efekat potpun, samo ako uz ovaj način ishrane aktivno i vežbare, jer ćete na taj način podstaći topljenje masti i aktivnu izgradnju mišića.
Foto: @camillestyles
Pročitajte i…Recite zbogom kasnoj večeri