Well-being

Najukusnije zamene za kafu koje podjednako podižu energiju

by Hana Dunđerov

06.06.2025.

Ako pokušavat da smanjite unos kofeina ili jednostavno tražite osvežavajuću zamenu za kafu, isprobajte napitke poput matča čaja, čikorije ili rooibosa. Neke od ovih opcija ne samo da će vam podići nivo energije, već dolaze i sa dodatnim zdravstvenim benefitima. Uz sve to, zaista, zaista su ukusni!

Zašto nam je potrebna zamena za kafu?

Iako je kafa mnogima omiljeni jutarnji ritual, sve je više onih koji se odlučuju da je zamene, bilo zbog osećaja nervoze izazvanih kofeinom, problema sa varenjem, glavobolja ili jednostavno zbog toga što im gorak ukus kafe više ne prija.

Najukusnije zamene za kafu

Čikorija (cikorija) – top zamena za kafu bez kofeina

Čikorija se peče, melje i kuva baš kao kafa, ali je potpuno bez kofeina. Ukus joj je sličan kafi, a bogata je inulinom, vlaknom koje potpomaže varenje. Dodatno, neka istraživanja na životinjama pokazuju da čikorija može stimulisati jetru, što dodatno pomaže razgradnji masti. Razmutite 2 kašike praha na 180 ml vode ili je pripremite u espresso aparatu.

Matcha 

Matcha je japanski zeleni čaj u prahu koji se pravi od celih listova biljke Camellia sinensis, što znači da unosite sve antioksidanse, što vam je neophodno leti. Prosejte 1–2 kašičice matche u činiju, dodajte toplu vodu (71–77°C), promešajte, pa umute bambusovom četkicom dok se ne pojavi pena. Za latte verziju, dodajte šolju biljnog ili običnog mleka. Preporučujemo bademovo.

Zlatno mleko

Ovo je napitak koji kombinuje doze mleka, kurkume, cimeta, đumbira i bibera. Kurkuma sadrži kurkumin, snažan antiinflamatorni sastojak, dok crni biber pomaže njegovu apsorpciju. Zagrejete 1 šolju mleka (ili biljne alternative) sa 1/2 kašičice kurkume, 1/4 cimeta, 1/8 đumbira i prstohvat bibera. Po želji dodajte med.

Yerba mate

Ako vam treba energija, yerba mate je pravi izbor. Sadrži oko 80 mg kofeina po šolji, a takođe je bogat antioksidansima, mineralima i vitaminima — uključujući vitamin C, B6, gvožđe i kalcijum. Tradicionalno se pije iz kalabase sa metalnom slamkom, ali možete koristiti čajnu kuglicu ili filter vrećice. Pustite listiće da odstoje 3–5 minuta.

Chai čaj

Chai je crni čaj sa začinima poput kardamoma, karanfilića, cimeta, bibera i đumbira. Sadrži manje kofeina (oko 48 mg), ali je bogat antioksidansima i ima umirujuć efekat. U vodi prokuvajte: 4 kardamoma, 4 karanfilića, 2 zrna bibera, 1 štapić cimeta i komadić đumbira. Dodajte dve kesice crnog čaja, ostavi 10 min, procedi i po želji dodaj mleko.

Rooibos

Ova blaga i prirodno slatka zamena za kafu ne sadrži kofein i bogata je antioksidansima. Za razliku od drugih čajeva, ne sadrži tanine koji mogu smanjiti apsorpciju gvožđa. Crveni čaj iz Amerike se priprema tako što se jedna do jedna i po kašičica preliva vrelom vodom i ostavi da stoji i do 10 minuta. Ne gubi ukus ako se dugo natapa, a možeš dodati limun ili med.

Foto: Instagram/@lauraspilletts, @merismood, Pexels Алеся Горбунова, Khanh Nguyen


Gastro

Weekend getaway: Sve što vam treba za savršen francuski trenutak

by Lepota&Zdravlje

05.06.2025.
Ile de France francuski sirevi
Ile de France francuski sirevi

Tajna francuskog šika leži u unexpected red promišljenom triku kojim crvenu boju dodajemo kao neočekivani detalj u modnim kombinacijama. Osim podizanja stila na lak i suptilan način, od Francuskinja prepisujemo i korake za negu lica, uređenje enterijera, a beleške pomno hvatamo i kada je u pitanju opušteno uživanje u društvu u prirodi uz pokoji zalogaj… Vođeni time, odlučili smo da jedan dan u kancelariji zamenimo danom u vikendici. Spakovali smo samo osnovno – domaći hleb iz čuvenih beogradskih manufaktura, sveže voće, drvene daske i naravno, francuske sireve. Kako da i vi kreirate svoj savršen weekend getaway sa prijateljima po uzoru na Francuskinje, donosimo u nastavku.

Ile de France [great classic french cheeses]

U znak sećanja na glamuroznu eru tridesetih godina prošlog veka kada su prvi francuski specijaliteti od sira [uključujući i čuveni brie sir] brodom prevezeni iz Evrope u Ameriku, kreirali smo ovaj gastro editorijal kao omaž tom vremenu i autentičnim francuskim sirevima koji se i danas, decenijama kasnije, jedu sa istom strašću s kojom su nekada otkrivani. U atmosferi inspirisanoj francuskim chic-om i modernim piknikom, predstavljamo najpoznatije i najcenjenije Ile de France sireve – brenda koji već generacijama donosi duh Francuske na tanjir.

Ovog puta, u fokusu su bili pažljivo odabrani Ile de France sirevi: kremast i mekan Le Petit Brie i njegova mini varijanta Mini Brie koja je idealana za piknik ili brz obrok. Zatim, prepoznatljivi plavi sir Brie au Bleu, kao i Chèvre, kremasti kozji sir koji se savršeno topi na svežem domaćem hlebu. Tu su i Ile de France proizvodi u listićima koji uključuju mešavinu ukusa, topive teksture, idealne za sve vrste prilika – Ile de France brie, Ile de France Normantal i Ile de France Montaver.

Kao što rade Francuskinje – jednostavno i sa stilom

La simplicité de la vie [prev. Jednostavnost života] na francuskom se piše leženim druženjima koja su opuštena, ali promišljena – na drvenoj dasci za sir. Ništa previše, samo ono što je zaista dobro. Uz malo badema, grožđa, smokvi i meda, parče hleba od celog zrna i dobro vino, Ile de France sirevi lako postaju centar svakog okupljanja, bilo da je reč o večeri na terasi ili odlasku u vikendicu ili improvizovanom pikniku u parku. Zato, ako ovog leta planirate da okupite prijatelje, ostavite komplikovane recepte po strani. Izaberite sir koji nosi duh Francuske, poslužite ga sa pažnjom – i uživajte u svakom trenutku, baš kao što to rade Francuskinje. Jer francuski chic nikada nije bio jednostavniji.

Tajne savršenog francuskog zalogaja

Kada je reč o slaganju ukusa, Ile de France sirevi otvaraju prostor za igru i uživanje. Mekani kozji sir, sa svojom blago kremastom notom, savršeno se stapa sa hlebom sa brusnicama i orasima, dok nekoliko svežih jagoda zaokružuje zalogaj u pravom letnjem tonu. Brie, sa svojom kremastom teksturom i blagim ukusom, idealan je partner medu i jezgrastim plodovima poput oraha – kombinacija koja je podjednako jednostavna, a bogata ukusima. Sirevi u listićima, poput Brie-a, Normantala ili Montavera, otkrivaju svoju punu aromu uz tanke kriške sveže kruške, stvarajući balans između mlečne punoće i voćne svežine.

U svetu u kom stalno jurimo za složenim, prava čarolija često leži u jednostavnom. Nekoliko dobrih sireva, pažljivo izabranih dodataka i lepo postavljen sto – to je sve što vam treba da pretvorite obično druženje u mali francuski ritual. Ile de France sirevi ne donose samo ukuse koji osvajaju, već i filozofiju života u kojoj se svaki zalogaj slavi, svaki trenutak vrednuje, a svako okupljanje postaje prilika za uživanje. Jer elegancija, baš kao i uživanje u hrani, ne mora biti komplikovana – dovoljno je da je iskrena.

Kreativna direkcija: Tamara Bogunović
Fotografije: Ivona Živulj
Video:
Pero Arsenijević
Stajling: Vesna Stanković
Model: Anđela Ristić