Zlatno mleko
Ovo je napitak koji kombinuje doze mleka, kurkume, cimeta, đumbira i bibera. Kurkuma sadrži kurkumin, snažan antiinflamatorni sastojak, dok crni biber pomaže njegovu apsorpciju. Zagrejete 1 šolju mleka (ili biljne alternative) sa 1/2 kašičice kurkume, 1/4 cimeta, 1/8 đumbira i prstohvat bibera. Po želji dodajte med.
Yerba mate
Ako vam treba energija, yerba mate je pravi izbor. Sadrži oko 80 mg kofeina po šolji, a takođe je bogat antioksidansima, mineralima i vitaminima — uključujući vitamin C, B6, gvožđe i kalcijum. Tradicionalno se pije iz kalabase sa metalnom slamkom, ali možete koristiti čajnu kuglicu ili filter vrećice. Pustite listiće da odstoje 3–5 minuta.
Chai čaj
Chai je crni čaj sa začinima poput kardamoma, karanfilića, cimeta, bibera i đumbira. Sadrži manje kofeina (oko 48 mg), ali je bogat antioksidansima i ima umirujuć efekat. U vodi prokuvajte: 4 kardamoma, 4 karanfilića, 2 zrna bibera, 1 štapić cimeta i komadić đumbira. Dodajte dve kesice crnog čaja, ostavi 10 min, procedi i po želji dodaj mleko.
Rooibos
Ova blaga i prirodno slatka zamena za kafu ne sadrži kofein i bogata je antioksidansima. Za razliku od drugih čajeva, ne sadrži tanine koji mogu smanjiti apsorpciju gvožđa. Crveni čaj iz Amerike se priprema tako što se jedna do jedna i po kašičica preliva vrelom vodom i ostavi da stoji i do 10 minuta. Ne gubi ukus ako se dugo natapa, a možeš dodati limun ili med.
Foto: Instagram/@lauraspilletts, @merismood, Pexels Алеся Горбунова, Khanh Nguyen