Well-being

Tajna vitalnosti: U kojoj hrani se kriju prirodni probiotici i prebiotici?

by Aleksandra Dudvarski

31.05.2025.
prebiotik22
prebiotik22

Zdravlje digestivnog sistema sve više je u fokusu savremenog načina života, a ravnoteža crevne flore ključna je ne samo za varenje, već i za imunitet, kožu i opšte stanje organizma. U tom procesu posebno važnu ulogu igraju probiotici i prebiotici – saveznici koje lako možete pronaći kako u suplementima, tako i u hrani. Evo u kojim namirnicama se kriju prirodni probiotici i prebiotici je potrebno posebno obratiti pažnju, ukoliko želite da imate zdravi i izbalansiranu crevnu floru.

Šta su prirodni probiotici?

Probiotici su dobre bakterije koje pomažu u održavanju zdrave mikroflore u crevima. Umesto da posežete za suplementima, probiotike možete uneti putem fermentisane hrane:

Jogurt sa živim kulturama – posebno kefir, koji sadrži više probiotskih sojeva.

Kiseli kupus – tradicionalni izvor probiotika, bogat i vitaminom C.

Kimči – fermentisano povrće iz korejske kuhinje, bogato bakterijama laktobacilusa.

Miso pasta – japanski fermentisani proizvod od soje.

Kombuha – fermentisani čaj koji sadrži prirodne probiotike i enzime.

Ove namirnice pomažu u obnovi crevne flore nakon upotrebe antibiotika, smanjuju nadutost i poboljšavaju apsorpciju nutrijenata.

prebiotik probiotik
Chiociolla/Getty Images

A šta su prirodni prebiotici?

Za razliku od probiotika, prebiotici su vlakna koja hrane dobre bakterije u crevima. Oni ne sadrže same bakterije, ali im obezbeđuju uslove za rast i razmnožavanje.

Prirodni izvori prebiotika uključuju:

Crni i beli luk – sadrže inulin, koji podstiče rast korisnih bakterija.

Praziluk i špargle – odličan su izvor vlakana sa prebiotskim delovanjem.

Banane (posebno nezrele) – sadrže otpornu skrob koja hrani dobre bakterije.

Ovas i ječam – bogati beta-glukanom, vlaknom koje deluje kao prebiotik.

Čičoka i artičoka – naročito bogate inulinom i pogoduju varenju.

prebiotici

Kombinovanjem prirodnih probiotika i prebiotika, stvarate idealno okruženje za zdravu crevnu floru. Ova simbiotska strategija pomaže ne samo varenju, već i jačanju imuniteta, boljem raspoloženju i zdravlju kože. Uvođenjem ovih namirnica u svakodnevnu ishranu, ulažete u celokupno zdravlje – na prirodan i ukusan način.

Foto: Ecrin/pexels, Chiociolla/Getty Images


Gastro

Grand kafa pokrenula edukativni serijal „Grandov vodič kroz svet kafe“ – donosimo sve o tome

by Lepota&Zdravlje

23.05.2025.

Grand kafa pokrenula je edukativni video serijal pod nazivom Grandov vodič kroz svet kafe, sa ciljem da ljubiteljima približi kompleksni i zanimljivi svet kafe i predstavi put od zrna do šoljice. Kroz isti, publika će imati priliku da upozna sve faze kroz koje kafa prolazi, od porekla i vrste zrna, procesa prženja, profesionalne degustacije i mlevenja, pa sve do pravilnog skladištenja i načina pripreme.

Grandov vodič kroz svet kafe

Serijal je osmišljen kao jedinstveni putokaz kroz svet znanja, veštine i strasti koju donosi kafa, i namenjen je svima koji žele bolje da upoznaju napitak koji svakodnevno piju. Sve epizode biće objavljene na YouTube kanalu Grand kafe, kao i na zvaničnim društvenim mrežama brenda.

Iako na prvi pogled čin ispijanja kafe deluje jednostavno, iza svakog gutljaja krije se kompleksan i pažljivo kontrolisan proces, od izbora sirovine i načina prženja, preko razlike u ukusima kao što je razlika između arabike i robuste, do načina mlevenja i tehnologije pakovanja. Upravo tu ekspertizu, složenost i lepotu Grand kafa je, zajedno sa svojim profesionalnim degustatorom Ilijom Đurićem, odlučila da podeli sa širom publikom.

Ilija Đurić
Ilija Đurić

Svaka epizoda će donositi nova znanja, korisne savete i zanimljive činjenice koje mogu koristiti i ljubiteljima domaće kafe i onima koji žele da prošire svoje znanje o različitim vrstama i tehnikama pripreme, a u okviru prve dve epizode biće predstavljen pravilan način pripreme i skladištenja domaće kafe.

„Kafa je mnogo više od napitka. Iza svake šolje stoji ceo niz procesa koji utiču na kvalitet i ukus. Naš cilj je da tu priču približimo potrošačima i pokažemo im zašto je važno, kako se prepoznaje kvalitetno zrno, kako se kafa skladišti i koliko veštine i pažnje ulazi u svaku fazu proizvodnje“

Vanja Vukadin, regionalna brend menadžerka Atlantic Grupe

Grand kafa otvara vrata svog sveta u kojem se znanje, posvećenost i vrhunski kvalitet pretaču u ritual koji volimo. Ovo je poziv svima da otkriju šta se sve krije iza omiljenog napitka i da uz pravu informaciju, svaka šoljica postane još ukusnija. Serijal je tek počeo – zato ostanite uz Grand kafu i dozvolite da vas znanje vodi kroz svet kafe.

Foto: Grand kafa