Sok od zove je pravi wellness hit! Kako je bakin recept stigao u sve kafiće i na IG fidove wellnes influensera?
Kada vidite beli cvet zove, znate da leto samo što nije. Dakle, vreme je za zdrav i ukusan sok od zove. Sok od zove je postao wellness hit zbog svog prirodnog, umirujućeg efekta i brojnih zdravstvenih prednosti koje su postale veoma popularne među ljubiteljima zdravog života. U poslednjim godinama, kada je sve veća pažnja usmerena na prirodne i biljne proizvode, sok od zove je stekao status “super-napitka” zahvaljujući svojoj bogatoj nutritivnoj vrednosti i moći detoksikacije.
Sve dobrobiti soka od zove
Ovaj prirodni napitak je bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima, zbog čega je savršen za jačanje imuniteta i zaštitu od prehlada. Vitamin C, koji je prisutan u velikim količinama, pomaže u očuvanju zdrave kože, dok flavonoidi pružaju dodatnu zaštitu od slobodnih radikala. Njegova antiinflamatorna svojstva čine ga odličnim saveznikom u borbi protiv bolova uzrokovanih upalama, poput artritisa, a uz to je prirodni diuretik, što znači da pomaže detoksikaciji organizma, podstičući izbacivanje toksina i viška tečnosti. Ako se osećate zasićeno ili naduto, ovaj sok je tu da ti pomogne da se osvežiš iznutra. Za one koji žele da poboljšaju kvalitet spavanja i smanje nivo stresa, ovaj napitak ima umirujući efekat, pa je savršen izbor pre nego što se opustiš uz dobar film ili knjigu. Dakle, sok od zove je više od ukusa – to je tvoj novi ritual za opuštanje i balans.
Da li je svaki sok od zove zdrav?
Ne, nije svaki sok od zove zdrav, čak ni ako na njemu velikim slovima piše organski. Sok koji se priprema kod kuće od prirodnih sastojaka, poput svežih cvetova, vode, meda i konzervansa, zadržava većinu hranljivih svojstava. Šećer koji se prekomerno dodaje u industrijske verzije soka može smanjiti njegovu nutritivnu vrednost, čineći ga manje korisnim, a više kalorijskim napitkom. Takođe, treba paziti na proces proizvodnje. Sokovi koji se pasterizuju ili prerađuju na visokim temperaturama mogu izgubiti deo svojih hranljivih tvari i antioksidanata, dok sokovi sa dodacima veštačkih aroma i konzervansa mogu imati negativne posledice na zdravlje. Idealno je da sok bude pripremljen od svežih cvetova, sa minimalnim dodacima šećera, i da se konzumira u umerenim količinama. To će ti omogućiti da uživaš u svim zdravstvenim prednostima koje zova pruža.
Recepti za sok od zove
Kupovni sirup od zove meni je uvek bio previše sladak, čak i onaj organski. Prednost pravljenja sopstvenog sirupa je u tome što možete da prilagodite nivo slatkoće. Takođe, na raspolaganju je i bilo koji zaslađivač. Da bi sirup bio zdraviji, možete šećer potpuno zameniti medom, pa čak izbaciti i konzervans iz recepta. Za početak, donosimo vam dve varijante omiljenog wellnes napitka.
Sirup od zove i limuna (sa medom)
Za pripremu sirupa od zove i limuna sa medom, potrebno je 10-15 cvetova zove, 1 limun, 2-3 kašičice meda i 1 litar vode. Prvo, dobro operite cvetove zove, pazeći da uklonite prašinu i insekte, i stavite ih u veliku posudu. Limun operite, a zatim ga isecite na tanke kriške. Možete ga i iscediti, ali kriške u sirupu dodaju bogatiji miris i ukus.
U velikoj šerpi zagrejte 1 litar vode na srednje jakoj vatri. Kada voda počne da vri, dodajte u nju cvetove zove i isečeni limun. Pokrijte šerpu i kuvajte sve zajedno 5-10 minuta, povremeno mešajući. Nakon što je sirup prokuvao, sklonite šerpu sa vatre i dodajte med po ukusu, 2-3 kašičice, a po želji i više, ako želite slađi sirup.
Pokrijte šerpu i ostavite da se sve ohladi i infuzira, otprilike 4-6 sati, ili možete ostaviti i preko noći. Kada se sirup ohladi, procedite ga kroz gazu ili sitnu cediljku kako biste uklonili cvetove zove i limun. Sirup čuvajte u staklenkama ili flašama u frižideru, a obično traje oko 1-2 nedelje, u zavisnosti od svežine sastojaka i čistote pakovanja.
Starinski recept za sok od zove
Za pripremu sirupa od zove i bagrema potrebno je 25-30 velikih cvetova zove, grančica bagrema, 2 kg šećera, jedan konzervans i 5 litara vode. Cvetovi zove se samo blago isperu od prašine (ne jako da se ne bi sav polen izgubio), a potom treba da se potope u vodu zajedno sa konzervansom i ostave da odstoje 24 sata. Nakon toga, uklonite krupne cvetove, a u preostalu tečnost dodajte šećer. Tokom narednih 24 sata, mešajte tečnost kako bi se šećer potpuno istopio. Kada je šećer potpuno rastvoren, procedite sirup i sipajte ga u flaše.
Foto: A.Greeg, Milan Krasula / GettyImages Instagram/ @ineveskitchen, Destiny Finn / Pexels.com