U susret petoj ProFemina konferenciji: Top 5 restorana u Savamali
Kako će ove godine velika regionalna koferencija ProFemina biti održana u Mikser House-u, koji se nalazi u Savamali, najpopularnijoj beogradskoj četvrti umetnosti i noćnog provoda, tako smo rešili da vam sve do početka konferencije dajemo preporuke i savete šta bi trebalo da posetite i šta nikako ne smete da propustite. Novi, urbani distrikt Savamala obiluje mestima koja obećavaju odličnu klopu, dobro piće i super provod. Predstavljamo vam top 5 mesta kada je u pitanju hrana.
Berliner
Ukoliko ste ljubitelj džeza, piva, dobrog ambijenta i još bolje hrane, vreme je da posetite ovaj lokal koji raspolaže impozantnom ponudom od 90 vrsta piva iz celog sveta, svedenom kuhinjom domaće proizvodnje visokog kvaliteta i prepoznatljivim enterijerom uređenom u industijskom stilu.
Kada je u pitanju hranu gastronomsko uživanje neće izostati ukoliko naručite sočne domaće “Berliner” kobasice koje serviraju u dve varijante: u bavarskoj kifli na podlozi od iceberg salate i čerija uz pomfrit (590 din.), ili pak “u trojci” u velikom tiganju uz koji ide i home made sporo kuvani kupus (985 din.) . Ukoliko niste ljubitelj kobasica idealan izbor bi bio pileća krilca sa pomfritom koja stižu u nekoliko verzija: od ljutkasto kiselkaste Buffalo (590 din.), preko “klasično fantastične” odležale u pacu i grilovane (590 din.), preko BBQ sa domaćim barbecue sosom (635 din.). Takođe su u ponudi i rebarca u pacu od čak 13 sastojaka (1100 din.), butkica u sosu od tamnog piva, meda, senfa sa kupusom i krompirom (750 din.), a od skoro možete probati 100% Black Angus Burger po ceni od 1190 din. Kada je u pitanju desert obavezno probajte knedle sa šljivama koje su posute listićima badema (250 din.).
Adresa: Braće Krsmanovića 6
Radost Disco Grill& Pizza Cabaret
Ovaj bar u srcu Savamale pruža ozbiljnu kulinarsku uživanciju sa grila i pizza furune na drva za ručak ili večeru. Kao comfort food koncept koji je aktivan do sitnih sati možete da uživate u klasčnoj napolitanskoj pizzi (od 750 din do 990 din), pravom American-style burgeru (990 din.), junećem ribiću na na rižotu od šafrana (1.100 din) ili tuni u hrskavoj kori u lajm sosu (1650 din.). Kada je u pitanju desert probajte „puslicu“ – voćni kremasti kolač sa puslicom (380 din.) ili kolač sa urmama (380 din.).
Adresa: Karašorševa 44
Salon 1905
U zgradi „Geozavoda“ sredinom prošle godine je otvoren restoran „Salon 1905“ sa izvrsnom kuhinjom u izvrsnom ambijentu. U enterijeru urađenom od mermera, bronze i pozlate u Art Nouveaux detaljima, služe se specijaliteti poput guščije džigerice (1.290 din.), telećeg kotleta (2.200 din.), domaća, ručno pravljene testenine punjene zečetinom (1.290 din.), bifteka (2.350 din.), kao i mnogih drugih. Kada je u pitanju desert preporuke idu Karamel kremu (470 din.) i čokoladnom musu (470 din.).
Adresa: Karađorđeva 48
Sakura
Azijski restoran koji je smešten u Beton hali sa pogledom na ušće reka Save i Dunav. Sofisticiran spoj tradicionalno-neformalnog azijskog stila nudi obiman izbor sakea (drevno japansko piće napravljeno od pirinča), kao i dugačku listu Sakura koktela. Restoran poseduje izrazito obiman jelovnik, a mi izdvajamo nekoliko jela o kojima se priča po gradu. Hrskavi svinjski pauflek sa kineskim BBQ sosom (690 dina), tanko sečeni fileti brancina sa mladim lukom, susamom, ikrom od lososa i ponzu sosom (1.100 din.), hobotnica u tempuri sa ljutim japanskim majonezom (1.900 din.), tradicionalno pripremljene tajlandske pirinčane nudle sa gamborima (1.200 din.) Bulgogi – tradicionalno koreansko jelo – juneći file (1.650 din.). Od deserta probajte slatki pirinač sa svežim mangom i kokosovim mlekom (280 din.) i čokoladni tart sa džemom od đumbira i domaćim sladoledom (350 din.).
Adresa: Beton hala – Karađorđeva 2-4
Ambar
Prvi moderni, internacionalni lanac restorana Balkanske kuhinje. Na dve lokacije, u Beogradu i u Vašingtonu kombinuje tradiciju sa kreativnošću i modernim dizajnom. Jelovnik obiluje neobičnim, zanimljivim kombinacijama kojima nećete moći da odolite. Obrok možete započeti vrućim hlebom sa kajmakom sa lešnicima i vrganjima ili sa šumskim jagodama (220 din.), ili paštetom od jagnjetine (250 din.), zatim, rolovana prasetina sa karamelizovanim jabikama (550 din.) može biti dobar odabir, losos mariniran kajsijevačom (690 din.), grilovana marinirana rebarca (670 din.) a možete probati i Ambar voz, u pitanju je specijalna ponuda – neograničen broj malih tanjira koje vam šalje šef kuhinje po ceni od 2.990 din. po osobi. Za ljubitelje mesa ovaj restoran će bti pravi odabir.
ProFemina podsećanje: Vedrana Rudan kaže – je..š muškarca bez kune u džepu…
Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje