Gastro

Beogradski kafe June osvežio večernji meni: Lokalne namirnice i osvežavajuća jela kao razlog da svratite

by Lepota&Zdravlje

24.07.2025.

Dok se Beograd topi pod julsom žegom, jedan gradski lokal uspeva da nas rashladi – ne klimom, već tanjirom. June Cafe, poznat po pažljivo osmišljenim sezonskim jelima i ležernoj atmosferi, lansirao je novi večernji meni koji spaja sve ono što tražimo od letnje večere: lagana jela, osvežavajuće kombinacije sastojaka i vino koje zaokružuje svaku zalogajnu priču.

U fokusu su lokalne namirnice, kreativni gastro-pairing sa vinima, ali i osećaj da ste na pravom mestu u pravo vreme – čak i kada niste na moru. Sa gaspachom, pečenim patlidžanom, tahini-lubenicom i nektarinama koje se druže sa krastavcem i bosiljkom, June Cafe nas podseća da fine stvari ne moraju da budu komplikovane. Samo sveže i u dobrom društvu, podrazumeva se.

Beogradski kafe June osvežio večernji meni (i meni za ručak)

Usred vrele letnje sezone, beogradski June Cafe pokrenuo je osveženi večernji meni – kako bi letnje večere s prijateljima bile još prijatnije i zanimljivije. Kao i uvek, tim obraća pažnju na sezonske sastojke i suptilne reference na različite kuhinje sveta, ali je ovog puta fokus dodatno usmeren na uparivanje hrane sa vinom – uz jela koja donose boje i ukuse jula.

U vreloj srpskoj klimi poželeli smo više svežine, kaže Pavel Kipa, glavni kuvar June-a (ex. Eclipse u Sankt Peterburgu; vodio je projekte na Šri Lanki i u Severnoj Makedoniji). U meniju se pojavilo mnogo jela sa povrćem, voćem i obiljem začinskog bilja – od svežih paradajza sa šljivom do aromatične lubenice sa tahinijem i wakame algama, plus njoke sa kremom od peršuna.

Savršen izbor za letnji ručak ili večeru

Savršen izbor za letnji ručak ili večeru je i rashlađujući gaspacho sa fetom i nanom, kao i lagana salata sa gurmanskom kombinacijom nektarine, krastavaca i zelenog bosiljka, sa sosom od mirođije i narendanim parmezanom.

Drugi pravac novog menija je gastro-pairing uz vino. Tim June-a proširio je izbor zalogaja idealnih za deljenje uz čašu penušavog vina (ili nečeg drugog). Među njima su: pečena feta sa toplim povrćem i dižon senfom, rillet od dimljenog lososa i tataki od govedine sa kremom od susama i šljivinim terijakijem.

Uz to, u ponudi je sada i više novih vina na čašu — više od polovine vinske karte je promenjeno. Svake nedelje June otvara i novo vino van osnovne liste. Na primer, već od ovog petka služiće se španski pet-nat Finca Parera Hopp 2022 od sorta šarel.lo i šardone, proizveden po zero/zero konceptu (bez dodatih kvasaca i sulfita), koji podseća na IPA pivo.

MENU

Rillet od lososa – 1050 rsd
Ramiro paprika, kajmak, čimičuri – 800 rsd
Salata od paradajza i šljive – 750 rsd
Salata sa nektarinom i krastavcem – 750 rsd
Tuna, aromatični terijaki, salsa od paradajza – 950 rsd
Tataki od govedine – 1100 rsd
Aromatična lubenica, tahini, wakame – 800 rsd
Pečena feta, patlidžan, paradajz – 950 rsd
Hummus – 750 rsd
Gaspacho sa fetom i nanom – 750 rsd
Njoke, krem od peršuna, pekorino – 1200 rsd
Orzo sa škampima – 1450 rsd
Pečeni patlidžan, kremasti unagi – 1150 rsd

Foto: June Cafe