Kalendar kaže da nam je jesen stigla, iako se ne čini tako kada pogledamo kroz prozor ili kada izađemo napolje. Pa ipak, ovo miholjsko leto ljubiteljima jesenjeg voća neće pokvariti užitak, jer je jasno da je sezona jabuka počela! Zlatni delišes, greni smit, ajdared ili druge omiljene sorte – sve one donose raznolikost ukusa i tekstura, a pritom su i izuzetno praktične za svakodnevni meni. Uz to, nesporno je koliko je ova voćka zdrava, naročito kada se jede sada, u sezoni. Ali, jabuke nisu samo voće koje možete grickati sveže; one su baza za brojne omiljene jesenje poslastice (ako niste, toplo vam preporučujemo da isprobate naše recepte za pite od jabuka). Uz to, jabuke se savršeno se uklapaju u sva domaća kulinarska umeća. Jedan od najpopularnijih načina da produžite uživanje u njima dugo posle sezone jeste priprema pekmeza. U nastavku vam donosimo jednostavan recept za savršen domaći pekmez od jabuka.
Pekmez od jabuka
Pekmez od jabuka je idealan primer kako sezonski proizvodi mogu postati osnovni sastojak svakodnevne ishrane. Za razliku od industrijskih proizvoda, domaći pekmez omogućava da sami kontrolišete količinu šećera, konzervansa i dodataka, pa je izbor i zdraviji i ukusniji. Priprema ne zahteva komplikovane tehnike – ključ je u pažljivom izboru voća, pravilnoj termičkoj obradi i strpljenju dok se prirodna slatkoća i tekstura razviju. Pekmez se može koristiti na više načina: kao namaz na hleb ili palačinke, dodatak jogurtu i ovsenoj kaši, ili čak kao sastojak u kolačima i tortama. Upravo zbog ovih prednosti, pekmez od jabuka je odličan način da se njihova sezona produži a da vaše kulinarsko iskustvo postane praktično, ali i da uživate u celom procesu.
Recept za domaći pekmez od jabuka
Sastojci:
1 kg jabuka (najbolje sočne sorte, npr. crveni delikates ili ajdared)
400–500 g šećera (po ukusu, možete smanjiti količinu šećera ako volite manje slatko ili umesto šećera dodati med)
sok od 1 limuna
1 kašičica mlevenog cimeta (po želji)
100 ml vode
Priprema:
Jabuke operite, oljuštite i odstranite semenke. Isecite ih na manje kockice. Stavite jabuke u šerpu, dodajte vodu i limunov sok, pa poklopite i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 15–20 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Povremeno promešajte. Kada jabuke omekane, izgnječite ih viljuškom ili ispasirajte štapnim mikserom, zavisno od toga da li volite glatki pekmez ili namaz sa komadićima voća. Dodajte šećer (ili med) i cimet, pa kuvajte na laganoj vatri još 20–30 minuta, povremeno mešajući, dok smesa ne postane gusta i sjajna. Vruć pekmez sipajte u sterilne tegle, zatvorite poklopcem i okrenite ih naopačke nekoliko minuta da se stvori vakum. Ostavite da se ohladi, čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Savet: Ako volite da eksperimentišete, možete dodati malo vanile ili đumbira u pekmez tokom kuvanja.
Foto: Shutterstock, Instagram / @fairy_nympha







