Zdravlje

Recept za „lenja creva“: Zdrava kaša od suvih šljiva, jabuke i ovsenih pahuljica koja pokreće probavu

by Lepota&Zdravlje

01.10.2025.
Recept za lenja creva
Recept za lenja creva - kaša sa jabukama, šljivama i medom

Sve više ljudi, a naročito žena, u nekom trenutku života susretne se sa problemima sporijeg varenja. Nakon tridesete, a još češće posle četrdesete godine, dolazi do promena u metabolizmu i usporavanja digestivnog sistema. Naizgled bezazlene tegobe poput nadutosti, osećaja težine u stomaku, retke stolice i manjka energije mogu ukazivati na pojavu poznatu kao sindrom lenjih creva. U pitanju je stanje koje ne mora biti ozbiljno, ali značajno utiče na kvalitet života – posebno ako se ne prepozna na vreme i ne pristupi mu na pravilan način.

U današnjem ubrzanom ritmu života, neredovni obroci, manjak fizičke aktivnosti i nedovoljan unos vlakana dodatno pogoršavaju ovu situaciju. Srećom, postoje prirodni načini da se creva probude, a jedan od najefikasnijih dolazi upravo iz kuhinje. U nastavku delimo recept za jednostavnu, ali izuzetno delotvornu kašu koja kombinuje suve šljive, jabuku i ovsene pahuljice – sastojke koji u sinergiji mogu značajno pomoći regulaciji probave.

Šta su lenja creva?

Pojam lenja creva odnosi se na stanje u kojem digestivni sistem, konkretno debelo crevo, ne funkcioniše efikasno. To može značiti retku stolicu, otežano pražnjenje creva, osećaj nepotpunog pražnjenja ili čak hronični zatvor. Iako to nije medicinski termin, koristi se u svakodnevnom govoru kako bi opisao problem koji pogađa veliki broj ljudi. Uzroci mogu biti različiti – od loše ishrane, nedostatka fizičke aktivnosti i stresa, do promena u hormonalnom statusu, naročito kod žena u menopauzi. Važno je napomenuti da ignorisanje ovih simptoma može dovesti do dodatnih komplikacija, ali i do osećaja hroničnog umora, neraspoloženja i opšte nelagode. Zato je izuzetno važno obratiti pažnju na signale koje nam telo šalje i uključiti male, ali korisne rutine u svakodnevni život. Prva i najjednostavnija među njima – jeste pravilna ishrana.

Recept za lenja creva

Sastojci:

  • 4 suve šljive
  • 1 veća jabuka, rendana ili pasirana
  • 3-4 kašike ovsenih pahuljica
  • 1 kašičica kikiriki putera ili bademovog putera
  • 100 ml vode (od potapanja suvih šljiva)
  • Med po želji (opciono)

Priprema:

Suve šljive potopiti u 100 ml mlake vode i ostaviti da odstoje najmanje dva sata, a idealno preko noći. Voda u kojoj su stajale se ne baca – koristi se za kašicu.

U blender staviti omekšale šljive, rendanu ili pasiranu jabuku, ovsene pahuljice, kikiriki puter i 2–3 kašike vode u kojoj su šljive bile potopljene.

Po potrebi dodati još tečnosti da bi se dobila željena tekstura.

Po ukusu, dodati malo meda i prstohvat cimeta za dodatnu aromu.

Blendati dok se ne dobije homogena smesa.

Način upotrebe:

Kašicu možete jesti kao doručak ili užinu. Najbolje ju je konzumirati ujutru, na prazan stomak, uz čašu mlake vode. Deluje blago, ali vrlo efikasno – već nakon nekoliko dana redovnog unosa, moguće je primetiti olakšanje u varenju.

Foto: Unsplah micheile henderson