Gastro

Jesen je stigla, a sa njom i kraljica sezone: Zašto je bundeva supernamirnica?

by Aleksandra Dudvarski

30.09.2025.
Budneva supernamirnica

Dolaskom jeseni pijace, prodavnice, ali i naše trpeze počinju da se pune plodovima karakterističnim za ovo godišnje doba. I dok možda ovo godišnje doba, kada je voće u pitanju, većinu asocira na kruške i jabuke, zapravo je bundeva pravi simbol jeseni, ali i prava riznica zdravlja. A ona nije samo glavna jesenja dekoracija, već i supernamirnica čije su koristi za organizam brojne i raznovrsne. U nastavku vam otkrivamo zašto bundevu treba uvesti u dnevni meni tokom jeseni i zime.

Budneva kao supernamirnica

Bundeva je povrće koje sadrži vrlo malo kalorija, a obiluje korisnim hranljivim sastojcima. Bogata je vlaknima, vitaminima i antioksidansima, a zahvaljujući svom sastavu, doprinosi zdravlju srca, kože, očiju i imuniteta. Jedna od najvažnijih zdravstvenih benefita bundeve jeste visok sadržaj beta-karotena – prirodnog pigmenta koji joj daje karakterističnu narandžastu boju. U telu se beta-karoten pretvara u vitamin A, koji je ključan za očuvanje vida, naročito u uslovima slabijeg osvetljenja, odnosno u hladnijim mesecima kada nema toliko sunčeve svetlosti. Osim toga, vitamin A podržava normalno funkcionisanje imunog sistema i zdravlje kože. Bundeva sadrži i vitamin C, koji takođe jača imunitet, ubrzava zarastanje rana i deluje kao snažan antioksidans. Tu su i vitamini E i B kompleksa, zatim minerali poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa i cinka. Kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska, dok vlakna iz bundeve podržavaju varenje i doprinose osećaju sitosti, što je čini idealnom i za one koji vode računa o telesnoj težini. Zanimljivo je i to da su semenke bundeve takođe veoma hranljive – bogate su zdravim mastima, proteinima i cinkom. Njihovo redovno konzumiranje može pomoći u regulaciji holesterola i poboljšanju zdravlja prostate kod muškaraca.

Budneva supernamirnica

Osim nutritivnih vrednosti, bundeva je i izuzetno zahvalna namirnica u kuhinji. Može se koristiti u pripremi supa, čorbi, pirea, pita, kolača, hleba, ali i kao dodatak žitaricama, testeninama ili smutijima. Njen blagi, slatkasti ukus čini je pogodnom i za slana i za slatka jela (ako niste isprobajte naš recept za mafine sa budnevom, nećete se pokajati). U narodnoj medicini, bundeva se koristi i za ublažavanje problema sa varenjem, za snižavanje temperature, pa čak i za smirenje upalnih procesa u organizmu. Zahvaljujući svom umirujućem delovanju, pogodna je i za osobe sa osetljivim stomakom ili kod problema sa želudačnom kiselinom. U savremenom svetu, gde je tempo života ubrzan, a zdravlje često zapostavljeno, bundeva dolazi kao podsetnik da priroda nudi jednostavna, a moćna rešenja. Jeftina, dostupna i svestrana – bundeva je pravi saveznik zdravlja tokom jeseni. Dakle, ne zaboravite da uvrstite ovu jesenju lepoticu u svoju ishranu. Neka vam bundeva ne bude samo dekoracija na stolu, već redovan gost u tanjiru – jer ova kraljica sezone to zaista zaslužuje!

Foto: Polina Tankilevitch / Pexels, Nur Tekeli / Pexels