Gastro

Gluten-free mafini od šargarepe: Zdrava i ukusna alternativa klasičnim kolačima

by Lepota&Zdravlje

04.10.2025.
Gluten-free mafini od šargarepe
Gluten-free mafini od šargarepe - jednostavan recept

Kada se pomisli na domaće kolače koji spajaju tradiciju, ukus i zdraviji pristup ishrani, kolač od šargarepe se često nalazi pri vrhu liste omiljenih recepata. Njegov bogat, začinjen ukus i sočna tekstura čine ga idealnim izborom za sve prilike – od svakodnevne užine do poslastice posle ručka. Međutim, u ovom receptu idemo korak dalje i pravimo zdraviju, jednostavniju i pristupačniju verziju – mafini od šargarepe bez glutena.

Ova verzija kolača od šargarepe u obliku mafina ne sadrži gluten, što je čini pogodnom za osobe koje boluju od celijakije ili imaju intoleranciju na gluten, ali i za sve koji žele da smanje unos pšeničnog brašna (što svakako preporučujemo). Zahvaljujući kombinaciji bezglutenskog brašna i sastojaka prirodnog porekla, mafini zadržavaju pun ukus, prijatnu vlažnost i bogatu teksturu. Praktični su za nošenje na posao, lako se pripremaju i mogu se zamrznuti, što ih čini idealnim za pripremu unapred.

Narendana šargarepa daje im prirodnu slatkoću i sočnost, dok cimet, muskatni oraščić i mleveni orasi daju dubinu ukusa i toplinu karakterističnu za jesenje i zimske poslastice. Recept takođe dozvoljava dodatke poput suvog grožđa, seckanih oraha ili komadića ananasa, pa se lako može prilagoditi sopstvenom ukusu. U nastavku sledi jednostavan recept koji ne zahteva posebne kuhinjske aparate niti puno vremena, ali daje rezultat koji će zadovoljiti i one sa najistančanijim ukusom.

Mafini od šargarepe bez glutena

Recept za gluten-free mafine od šargarepe

Vreme pripreme: 15 minuta
Vreme pečenja: 20 do 25 minuta
Količina: 12 mafina

Sastojci:

Suvi sastojci:

  • 1 i po šolja bezglutenskog brašna (najbolje univerzalno brašno)
  • 1 kašičica praška za pecivo (bez glutena)
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 i po kašičica cimeta
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića (po želji)
  • 1/2 šolje mlevenih oraha ili badema

Mokri sastojci:

  • 2 jaja
  • 1/3 šolje kokosovog ulja ili drugog biljnog ulja
  • 1/2 šolje kokosovog ili smeđeg šećera
  • 1/4 šolje javorovog sirupa ili meda
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 i po šolja narendane šargarepe (otprilike 2 srednje šargarepe)
  • 1/4 šolje biljnog mleka (npr. bademovo, ovseno, sojino)

Po želji:

  • 1/3 šolje seckanog ananasa (iz konzerve, oceđen)
  • 1/4 šolje suvog grožđa
  • 1/3 šolje seckanih oraha

Priprema:

Uključiti rernu da se greje na 180 stepeni. Pripremiti kalup za mafine i staviti papirne korpice ili ga podmazati.

U jednoj činiji pomešati sve suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet, muskatni oraščić i mlevene orahe.

U drugoj činiji umutiti jaja sa šećerom, uljem, javorovim sirupom i ekstraktom vanile. Dodajte mleko i narendanu šargarepu i sve dobro promešajte.

Postepeno dodajte suve sastojke u mokru smesu i mešajte dok se ne sjedini. Ako koristite dodatke poput ananasa, grožđica ili oraha, sada ih umešajte.

Smesu sipajte u pripremljene korpice za mafine, otprilike do 3/4 visine svake.

Pecite 20 do 25 minuta, ili dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista.

Kada su pečeni, ostaviti mafine da se hlade 5 minuta u kalupu, zatim ih prebaciti na žicu da se potpuno ohlade.

Dodatak: Preliv od krem sira (opciono)

Za one koji žele da mafini podsete na pravu tortu od šargarepe, može se pripremiti jednostavan preliv od krem sira.

Sastojci:

  • 100 g krem sira sobne temperature
  • 50 g putera sobne temperature
  • 1/2 šolje prah šećera (ili po ukusu)
  • nekoliko kapi ekstrakta vanile ili limunovog soka

Umutiti sve sastojke mikserom dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Kada se mafini ohlade, namažite ih ovim filom po želji.

Extra saveti:

Čuvajte mafine u zatvorenoj posudi do 3 dana na sobnoj temperaturi, ili ih zamrznite do mesec dana.

Ako koristite bezglutensko brašno koje ne sadrži ksantansku gumu, dodajte 1/2 kašičice u smesu radi bolje strukture.

Za vegansku verziju, umesto jaja koristite lanena jaja (1 kašika mlevenog lana + 3 kašike vode po jajetu, ostavite da odstoji 10 minuta).

Foto: Shutterstock