Gastro

Pečene kruške sa cimetom, jogurtom i pekan orasima – desert koji miriše na jesen

by Lepota&Zdravlje

06.10.2025.
Pečene kruške sa cimetom, jogurtom i pekan orasima
Pečene kruške sa cimetom, jogurtom i pekan orasima

Jesen je savršen trenutak da se prepustimo toplim, mirisnim receptima koji greju dušu i telo. A ovaj je upravo takav. Jednostavan desert koji kombinuje sve ono što volimo u jesenjem periodu – sočnost pečenih krušaka, miris cimeta i hrskavost pekan oraha, uz dodatak kremastog jogurta za savršen balans ukusa i tekstura. Još kada na to dodamo činjenicu da pečene kruške nisu samo ukusne, već i da su lagane za varenje, bogate vlaknima i antioksidansima. Cimet, sa druge strane, nije samo omiljen jesenji začin zbog svog mirisa i ukusa, već i zbog svojih brojnih benefita – poznat je po tome što pomaže u regulaciji šećera u krvi, ima antiinflamatorna svojstva i podržava zdravlje srca. Kada sve to zaokružimo sa malo zdravih masti iz oraha i probiotika iz jogurta, dobijamo desert koji je jednako hranljiv koliko i ukusan.

Recept koji sledi inspirisan je originalnom idejom gastro influenserke Georgine Thomas. Idealno za vikend poslepodne, laganu poslasticu posle ručka ili čak doručak koji izgleda i miriše kao desert.

Pečene kruške sa cimetom, jogurtom i pekan orasima

Sastojci za pečene kruške sa cimetom, jogurtom i pekan orasima 

  • 2 kruške
  • 1 kašika otopljenog maslaca
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/8 kašičice ekstrakta vanile

Za serviranje:

  • 1 kašika grčkog jogurta
  • 1 manja šaka sitno seckanih pekan oraha
  • Dodatni javorov sirup za preliv (opciono)

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C (350°F). Pripremite pleh sa papirom za pečenje.

Operite i prepolovite kruške po dužini. Kašičicom nežno izdubite sredinu sa semenkama, kao i deo peteljke, da dobijete udubljenje koje će držati preliv.

U maloj posudi sjedinite otopljeni puter, javorov sirup, cimet i vanilu. Mešajte dok se sve lepo ne sjedini u aromatičnu, gustu smesu.

Kruške poređajte u pleh, sa presečenom stranom okrenutom nagore. Kašikom rasporedite smesu preko svake polovine tako da budu dobro premazane. Zatim ih pažljivo okrenite, tako da leže na presečenoj strani. Ostatkom smeše premažite spoljašnju stranu krušaka.

Pecite 30 minuta, ili dok kruške ne omekšaju i počnu blago da karamelizuju. Povremeno možete kašikom preliti sokovima iz pleha.

Servirajte toplo, u činiji – po jednu polovinu kruške sa kašikom jogurta, posuto seckanim pekan orasima i dodatkom javorovog sirupa po ukusu.

Foto: Shutterstock, Instagram @georginaelizat