Ne znamo za vas, ali za nas, jesen je sezona mirisa cimeta, orašastih plodova i toplih, cozy ukusa koji nas greju i podsećaju da je ponekad zaista vreme da usporimo (zato i obožavamo onu skandi hygge filizofiju). A ako tražite kolač koji spaja sve ove elemente, carrot cake banana bread je idealan izbor. Ovaj recept kombinuje dve jesenske klasike u jednom – sočni (i uveliko viralni) banana bread i aromatični carrot cake – i stvara savršen balans između slatkoće i blagih začina. Lagano začinjen cimetom i muškatnim oraščićem, sa hrskavim komadićima oraha, ovaj kolač osvaja svakim zalogajem. Ako smo vas intrigirali, čekajte tek da isprobate!
Carrot cake banana bread
Osim što je ukusan, ovaj kolač je i praktičan – možete ga pripremiti unapred, čuvati u frižideru i ukrasiti kremom od veganskog krem sira i šlaga neposredno pre posluženja. Kremasta glazura dodaje neodoljivu teksturu i čini svaki zalogaj još posebnijim. Zahvaljujući kombinaciji banana i šargarepe, kolač ostaje sočan i nekoliko dana, što ga čini savršenim za užine, doručak ili desert uz kafu. Ovaj recept, koji smo pronašli kod mlade food blogerke na Instagramu Elle (@eatsbyellaa), je prilagodljiv – možete koristiti običan jogurt umesto kokosovog, a krem sir i šlag birati u verziji bez laktoze, kako bi u kolaču mogli da uživaju i vegani i oni intolerantni na laktozu. Dekoracija sa dodatnim orasima i rendanom šargarepom daje završni pečat koji će oduševiti i vizuelno i ukusom. Pripremite se da vaša kuća zamiriše na jesen i uživajte u svakom zalogaju ovog sočnog i aromatičnog kolača koji spaja najbolje od dve jesenje poslastice.
Recept za carrot cake banana bread
Sastojci (za 8-9 porcija)
2 srednje zrele banane
85 ml (veganskog) putera
70 g jogurta (ili 1 veliko jaje)
125 g kokosovog šećera
185 g običnog brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
3/4 kašičice praška za pecivo
1 1/2 kašičice cimeta
1/4 kašičice muškatnog oraščića
75 g rendane šargarepe
prstohvat soli
35 g seckanih oraha
Glazura:
100 g krem sira
75 ml šlaga, umućenog
1 kašičica vanile
zaslađivač po izboru
Priprema: Zagrejte rernu na 180°C i obložite kalup za hleb papirom za pečenje. U činiji sjedinite pasirane banane, rastopljeni puter, jogurt, so i šećer. Zatim u smesu dodajte rendanu šargarepu. Na red dolaze suvi sastojci: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine pomešajte u posebnoj činiji lagano, dok se ne sjedine. Zatim dodajte suve sastojke u smesu od banana i šargarepe. Umešajte seckane orahe i sipajte smesu u pripremljeni kalup. Pecite 55–60 minuta, odnosno dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista. Za glazuru, umutite šlag sa vanilom i zaslađivačem skoro do čvrstog, zatim pažljivo umešajte krem sir i ohladite u frižideru. Dekorišite kolač glazurom, dodatnim orasima i rendanom šargarepom po želji.
Foto: Instagram / @eatsbyellaa






