Gastro

Kad kažemo leto, mi pomislimo na Pavlova tortu

by Aleksandra Dudvarski

11.07.2025.
Pavlova torta recept
Pavlova torta

Pavlova torta – hrskava, a mekana torta sa kremom i svežim voćem – smatra se jednom od najpopularnijih poslastica širom sveta. Fenomen ove torte leži u njenom kontrastu – spolja hrskava i delikatna, iznutra pufnasta i puna, sa kremom koja daje nežnost i svežinu voća. Ono što Pavlovu čini omiljenom na našim stolovima je njena svestranost: idealna je za sve prilike – od rođendana, slava i okupljanja uz šolju kafe do laganih letnjih večera na terasi. Jagode, ribizle, borovnice, breskve ili citrusni prelivi – svaki odabir voća donosi novu dimenziju ukusa, a bogata krema balansira celu priču. Trend u pripremi slatkih poslastica danas naglašava blagu dekadenciju, ali bez preterivanja – i Pavlova je upravo u tom duhu: luksuzna, ali nikako sofistirana, raskošna ali jednostavna. A evo i kako da je napravite.

Recept za Pavlovu tortu

Ako volite kulinarske rituale koji vas vraćaju u jednostavnije vreme, a opet zadržavaju šarm modernog stila, Pavlova torta je za vas savršen izbor. Zahteva samo nekoliko pažljivih koraka – i onda, kad se belance ispeče, krema umuti, a voće prelije preko svega, nastaje onaj čarobni trenutak kad je zarežete nožem: nakon hrskavog zvuka nailazimo na mekanu kremu koja je spremna da se rastopi u prvom zalogaju. Donosimo vam provereni recept koji smo pronašli kod infuelnserke @anyakonda_ koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Pavlova torta
@anyakonda_

Sastojci:

Za koru od belanaca:

4 belanca (na sobnoj temperaturi)

200 g šećera u prahu

1 kašika kukuruznog skroba

1 kašika limunovog soka

Sveže voće po ukusu (maline, višnje, jagode, ribizle, borovnice, ili pak miks bobičastog voća)

Za kremu:

200 ml slatke pavlake (33 %)

250 g krem sira

3 kašike šećera u prahu

Priprema: Belanca na sobnoj temperaturi pažljivo  umutite u prvu penu. Dodajte šećer u prahu postepeno, nastavite da mutite 10 minuta – masa treba da bude gusta, sjajna i stabilna. Pažljivo varjačom umešajte kukuruzni skrob i limunov sok. Mutite još 3 minuta dok smesa ne postane homogena. Na papiru za pečenje nacrtajte krug željene veličine. Kašikom slažite penu od belanaca u sredinu, oblikujući ivice tako da liči na mali krater. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 110 °C jedan sat. Ne otvarajte vrata rerne tokom pečenja. Nakon toga isključite rernu i ostavite koru unutra da se hladi još 30 minuta. Izvadite ohlađenu koru i ostavite je da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Za to vreme, umutite slatku pavlaku, dodajte šećer u prahu i krem sir, pa nežno sjedinite smesu u glatki krem. Na dobro ohlađenu koru od belanaca pažljivo rasporedite krem i poslažite voće po želji. Prepustite se ovom receptu, uživajući u svakom koraku – i vidite kako jednostavan spoj penaste kore, bogate kreme i svežeg voća može postati vaš omiljeni letnji ritual. Prijatno!

Foto: Shutterstock, Instagram @anyakonda_