Gastro

Naizgled nespojivo: Imamo recept za carrot cake banana bread koji ćete obožavati

by Aleksandra Dudvarski

28.10.2025.
Recept za carrot cake banana bread
Carrot cake banana bread recept

Ne znamo za vas, ali za nas, jesen je sezona mirisa cimeta, orašastih plodova i toplih, cozy ukusa koji nas greju i podsećaju da je ponekad zaista vreme da usporimo (zato i obožavamo onu skandi hygge filizofiju). A ako tražite kolač koji spaja sve ove elemente, carrot cake banana bread je idealan izbor. Ovaj recept kombinuje dve jesenske klasike u jednom – sočni (i uveliko viralni) banana bread i aromatični carrot cake – i stvara savršen balans između slatkoće i blagih začina. Lagano začinjen cimetom i muškatnim oraščićem, sa hrskavim komadićima oraha, ovaj kolač osvaja svakim zalogajem. Ako smo vas intrigirali, čekajte tek da isprobate!

Recept za carrot cake banana bread
@eatsbyellaa

Carrot cake banana bread

Osim što je ukusan, ovaj kolač je i praktičan – možete ga pripremiti unapred, čuvati u frižideru i ukrasiti kremom od veganskog krem sira i šlaga neposredno pre posluženja. Kremasta glazura dodaje neodoljivu teksturu i čini svaki zalogaj još posebnijim. Zahvaljujući kombinaciji banana i šargarepe, kolač ostaje sočan i nekoliko dana, što ga čini savršenim za užine, doručak ili desert uz kafu. Ovaj recept, koji smo pronašli kod mlade food blogerke na Instagramu Elle (@eatsbyellaa), je prilagodljiv – možete koristiti običan jogurt umesto kokosovog, a krem sir i šlag birati u verziji bez laktoze, kako bi u kolaču mogli da uživaju i vegani i oni intolerantni na laktozu. Dekoracija sa dodatnim orasima i rendanom šargarepom daje završni pečat koji će oduševiti i vizuelno i ukusom. Pripremite se da vaša kuća zamiriše na jesen i uživajte u svakom zalogaju ovog sočnog i aromatičnog kolača koji spaja najbolje od dve jesenje poslastice.

Recept za carrot cake banana bread

Sastojci (za 8-9 porcija)

2 srednje zrele banane

85 ml (veganskog) putera

70 g  jogurta (ili 1 veliko jaje)

125 g kokosovog šećera

185 g običnog brašna

1/2 kašičice sode bikarbone

3/4 kašičice praška za pecivo

1 1/2 kašičice cimeta

1/4 kašičice muškatnog oraščića

75 g rendane šargarepe

prstohvat soli

35 g seckanih oraha

Glazura:

100 g  krem sira

75 ml šlaga, umućenog

1 kašičica vanile

zaslađivač po izboru

Priprema: Zagrejte rernu na 180°C i obložite kalup za hleb papirom za pečenje. U činiji sjedinite pasirane banane, rastopljeni puter, jogurt, so i šećer. Zatim u smesu dodajte rendanu šargarepu. Na red dolaze suvi sastojci: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine pomešajte u posebnoj činiji lagano, dok se ne sjedine. Zatim dodajte suve sastojke u smesu od banana i šargarepe. Umešajte seckane orahe i sipajte smesu u pripremljeni kalup. Pecite 55–60 minuta, odnosno dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista. Za glazuru, umutite šlag sa vanilom i zaslađivačem skoro do čvrstog, zatim pažljivo umešajte krem sir i ohladite u frižideru. Dekorišite kolač glazurom, dodatnim orasima i rendanom šargarepom po želji.

Foto: Instagram / @eatsbyellaa