Pita sa rakovima iz Nju Orleansa by 24Kitchen
Za fil:
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 1 zelena paprika
- 3 stabljike celera
- 1 kašičica maslaca
- 1 supena kašika kahdžun začina
- 500 g repova račića
- 2 struka mladog luka
- 1/2 veze peršuna
- 3 parčetva dvopeka
- 2 žumanceta
- 300 ml slatke pavlake
Za namaz:
- 2 žumanca
- 1 supena kašika slatke pavlake
Za testo:
- 285 g brašna
- 130 g krem sira
- 170 g hladnog maslaca
- 3 supene kašike hladne vode
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
Način pripreme:
1. Sitno iseckajte beli i mladi Iuk. Istopite maslac u šerpici i propržite beIi i mladi Iuk. lseckajte papriku na kockice, oljuštite koren celera i iseckajte ga. Dodajte ga u šerpicu i pržite četiri minuta.
2. Dodajte pavlaku I kajdžun začin. Ostavite da se krčka pet minuta.
3. Dodajte mladi Iuk iseckan na kolutiće, promešajte i sklonite sa vatre. Izlomite dvopeke, dodajte oba žumanca I mešajte. Dodajte prethodno skuvane repove račića (možete ih kupiti skuvane, a možete ih i sami skuvati, ali ih prethodno dobro operite; kuvaju se dok ne promene boju, oko 15 minuta) i sitno iseckan peršun.
4. Za testo, mikserom umutite brašno, maslac, krem sir, prašak za pecivo i so. Tečne namirnice dodajte u toku mućenja. Oblikujte testo u Ioptu, spljeskajte ga i uvijte u prozirnu foliju. Ostavite u frižideru oko pola sata.
5. Dobro namastite okruglu porculansku tepsiju. Razvucite testo na dva tanka kruga. Pomoću oklagije prebacite testo za osnovu i raširite ga po dnu i zidovima tepsije. Višak testa isecite. Sipajte fil. Namažite krajeve testa umućenim žumancetom sa malo pavlake. Postavite ostatak testa odozgo i pritisnite ivice. Isecite višak testa i odozgo namažite žumancetom i pavlakom. Možete napraviti ukrase od ostataka testa.
6. Napravite nožem dekorativne proreze, da bi para izašla kroz njih. Pecite pitu 40 minuta na 180 stepeni.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen