Gastro

Dva neobična, lagana i brza letnja doručka: A u glavnim ulogama – breskve!

by Aleksandra Dudvarski

02.07.2025.
Letnji doručak sa breskvama
Letnji doručak sa breskvama

Letnji doručak ne mora biti komplikovan da bi bio savršen. Zapravo, po letnjoj žegi i ne želimo ništa komplikovano niti da satima stojimo pored usijanog šporeta. A nekad je sasvim dovoljno par breskvi, kriška tostiranog hleba i kašika krem sira da jutro započne lagano, ali s punim ukusom. Kada su dani vreli, telo prirodno traži nešto sveže i lako – voće, jogurt, šaka badema ili smuti sa listićima nane postaju idealan izbor. Doručak u letnjim mesecima treba da bude nežan prema telu, ali pun boja, mirisa i tekstura. Ne radi se o kalorijama, već o trenutku mira, balansu i malom ritualu koji najavljuje ostatak dana. U nastavku vam donosimo dva recepta za doručak u kojem su najvažniji sastojak upravo breskve, kao jedan od glavnih simbola leta.

Brzi slatki letnji doručak sa breskvama

Ovaj recept, koji je na Instagramu podelila veganska food blogerka Adina Akhmetova (@vegangirlboss), je veoma jednostavan za pravljenje, kremast i voćan, idealan za letnja jutra kada poželimo da usporimo i uživamo u svakom slatkom zalogaju.

Za pripremu ovog doručka biće vam potrebno pola breskve, kašičica (veganskog) krem sira, kašičica ekstrakta vanile, kašičica agava sirupa (ili drugog zaslađivača po ukusu poput meda ili javorovog sirupa), parče hleba po izboru (prethodno tostiranog), javorov sirup, šaka oraha i nekoliko malina. Krišku hleba istostirajte ili prepecite u tiganju. Na hleb namažite krem sir koji ste prethodno umutili sa vanilom i sirupom, dodajte iseckanu breskvu, maline i orahe te prelijte javorovim sirupom. I to je sve!

Brzi slani letnji doručak sa grilovanim breskvama

Da, da znamo i dobro ste pročitali: slani doručak sa grilovanim breskvama. Čak i ako niste ljubitelji naročitih kulinarskih eksperimenata kada je spoj ukusa u pitanju, ovaj doručak jednostavno morate isprobati, jer osvaja na prvi zalogaj! Ideju nam je dala food blogerka Lucie (@butt.erhand), a recept ide nekako ovako.

Za doručak će vam biti potrebne dve breskve, isečene na kriške, glavica belog luka, tri kašike omekšalog putera, šest listova pršute, jedna burata (mladi italijanski sir, može i zamena, kao na primer komad rikota sira ili mladog kravljeg sira), perušun ili bosiljak po ukusu.

Zagrejte rernu na 180°C. U malu posudu za pečenje stavite glavicu belog luka (ne ljuštite, ostavite u korici, samo odsecite vrh) i prelijte s malo maslinogo ulja. Dodajte so i biber po ukusu i pecite oko sat vremena, dok luk ne omekša i ne dobije zlatnu boju. Dok se beli luk peče, isečene kriške stavite u gril tiganj i prepecite (bez dodavanja ulja). Pecite sa obe strane dok kriške ne porumene. Ostavite sa strane. Kada se beli luk ispekao i prohladio, istisnite ga i dodajte u omekšali puter. Začinite sa solju i biberom. Manju veknu hleba ili ćabate prepolovite i jednu polovinu premažite mešavinom putera i belog luka. Hleb zapecite u rerni dok ne dobije zlatnu boju. Zatim, na topao hleb namažite sir po izboru, poređajte breskve i listove pršute. Na kraju dodajte peršun, bosiljak ili origano po ukusu.

Foto: Shutterstock, Instagram/@butt.erhand, vegangirlboss, lefuilleter


Gastro

Stigla je Džezverska! Sa kim ćete je popiti?

by lepotaizdravlje.rs

18.06.2025.
Doncafé Džezverska
Doncafé Džezverska
Foto: Petar Šarčev

Znaš ono kad neko u kancelariji pita: Kuvam kafu – hoće neko? I bez mnogo razmišljanja, svi klimnu, pa polako počne da se skuplja ekipa oko kuhinje, jer svakom od nas treba tih par minuta u danu kada spustimo olovke, zatvorimo tabove i podelimo šoljicu sa nekim. Neko komentariše novi mejl, neko traži šećer, neko deli tračeve, neko je tu samo da uhvati gutljaj i ide dalje, ali na kraju svi ostanu još par minuta duže. I to se često spontano pretvori u najlepši deo dana.

Zato nam je stigla Doncafé Džezverska – nova kafa za sve Džezvere koji znaju da pauza od pet minuta može da popravi ceo dan. Stvorena za sve nas koji verujemo da se prave stvari spremaju polako i sa pažnjom, a dele punog srca i sa osmehom. Kuvamo je u džezvi i pijemo zajedno, jer Džezverima kafa nije samo napitak, već vreme, pažnja i ljudi sa kojima se ovaj omiljeni napitak deli.

Doncafé Džezverska

Ukus Doncafé Džezverske je nežan i balansiran – bez intenzivnih aroma, gorčine ili kiselosti. Bez iznenađenja. Samo pitka, topla i posebna, napravljena kombinacijom brazilske arabike i robusti iz Afrike i Azije, kako bi svaki gutljaj prave domaće kafe pružio harmonični užitak.

Doncafé Džezverska

I zato je pravo vreme da probate Džezversku. Ujutru kod kuće, sa partnerom. U kancelariji, sa kolegama. Popodne, sa komšinicom. Ili vikendom, kad svrate vaši ljudi. Džezverska se ne pije sama, jer u vreme brzine i instant sadržaja, ljudi sve više traže prave stvari. Nešto poznato, iskreno, što se zakuva i pije bez žurbe. I to je razlog zašto je džezva in, a Džezverska je tu da nas podseti zašto je taj ritual vredan čuvanja. Jer po kafi se poznajemo – a i okupljamo.

Doncafé Džezverska

Foto: Petar Šarčev