Letnji doručak ne mora biti komplikovan da bi bio savršen. Zapravo, po letnjoj žegi i ne želimo ništa komplikovano niti da satima stojimo pored usijanog šporeta. A nekad je sasvim dovoljno par breskvi, kriška tostiranog hleba i kašika krem sira da jutro započne lagano, ali s punim ukusom. Kada su dani vreli, telo prirodno traži nešto sveže i lako – voće, jogurt, šaka badema ili smuti sa listićima nane postaju idealan izbor. Doručak u letnjim mesecima treba da bude nežan prema telu, ali pun boja, mirisa i tekstura. Ne radi se o kalorijama, već o trenutku mira, balansu i malom ritualu koji najavljuje ostatak dana. U nastavku vam donosimo dva recepta za doručak u kojem su najvažniji sastojak upravo breskve, kao jedan od glavnih simbola leta.
Brzi slatki letnji doručak sa breskvama
Ovaj recept, koji je na Instagramu podelila veganska food blogerka Adina Akhmetova (@vegangirlboss), je veoma jednostavan za pravljenje, kremast i voćan, idealan za letnja jutra kada poželimo da usporimo i uživamo u svakom slatkom zalogaju.
Za pripremu ovog doručka biće vam potrebno pola breskve, kašičica (veganskog) krem sira, kašičica ekstrakta vanile, kašičica agava sirupa (ili drugog zaslađivača po ukusu poput meda ili javorovog sirupa), parče hleba po izboru (prethodno tostiranog), javorov sirup, šaka oraha i nekoliko malina. Krišku hleba istostirajte ili prepecite u tiganju. Na hleb namažite krem sir koji ste prethodno umutili sa vanilom i sirupom, dodajte iseckanu breskvu, maline i orahe te prelijte javorovim sirupom. I to je sve!
Brzi slani letnji doručak sa grilovanim breskvama
Da, da znamo i dobro ste pročitali: slani doručak sa grilovanim breskvama. Čak i ako niste ljubitelji naročitih kulinarskih eksperimenata kada je spoj ukusa u pitanju, ovaj doručak jednostavno morate isprobati, jer osvaja na prvi zalogaj! Ideju nam je dala food blogerka Lucie (@butt.erhand), a recept ide nekako ovako.
Za doručak će vam biti potrebne dve breskve, isečene na kriške, glavica belog luka, tri kašike omekšalog putera, šest listova pršute, jedna burata (mladi italijanski sir, može i zamena, kao na primer komad rikota sira ili mladog kravljeg sira), perušun ili bosiljak po ukusu.
Zagrejte rernu na 180°C. U malu posudu za pečenje stavite glavicu belog luka (ne ljuštite, ostavite u korici, samo odsecite vrh) i prelijte s malo maslinogo ulja. Dodajte so i biber po ukusu i pecite oko sat vremena, dok luk ne omekša i ne dobije zlatnu boju. Dok se beli luk peče, isečene kriške stavite u gril tiganj i prepecite (bez dodavanja ulja). Pecite sa obe strane dok kriške ne porumene. Ostavite sa strane. Kada se beli luk ispekao i prohladio, istisnite ga i dodajte u omekšali puter. Začinite sa solju i biberom. Manju veknu hleba ili ćabate prepolovite i jednu polovinu premažite mešavinom putera i belog luka. Hleb zapecite u rerni dok ne dobije zlatnu boju. Zatim, na topao hleb namažite sir po izboru, poređajte breskve i listove pršute. Na kraju dodajte peršun, bosiljak ili origano po ukusu.
Foto: Shutterstock, Instagram/@butt.erhand, vegangirlboss, lefuilleter