Gastro

Restoran „Dragoljub“ sutra otvara vrata na novoj lokaciji – kultno mesto u novom ruhu donosi omiljene specijalitete

by Hana Dunđerov

25.09.2025.
Restoran
Restoran

Beograd je prvo upoznao New Balkan Cuisine koncept kroz restoran Iva na Dorćolu, mesto gde su lokalne namirnice i tradicionalni recepti dobili moderan, promišljen oblik. Potom je, kraj pijace Đeram, otvorena Tisa – prostran, minimalistički uređen restoran sa toplim akcentima prirodnih materijala, koji je doneo osveženje na gastro scenu kombinujući kreativne interpretacije balkanske kuhinje i pažljivo odabranu vinsku kartu. Nakon što je Tisa kroz svoj rad potvrdila da Beograd ima publiku koja ceni spoj tradicije i savremenog pristupa, restoran je doživeo evoluciju u Dragoljuba – omaž kafani, ali u savremenom ruhu.

Sada se Dragoljub preselio na novu lokaciju, zadržavajući svoj prepoznatljiv spoj neformalnog druženja i kulinarskog istraživanja, spreman da u novom prostoru ispiše sledeće poglavlje svoje priče.

Restoran Dragoljub na novoj lokaciji

Kada će Dragoljub otvoriti vrata na svojoj novoj lokaciji? Sutra! Umesto na Bulevaru Kralja Aleksandra, Dragoljub New Balkan Cuisine naći će se u Svetogorskoj 17, na mestu nekadašnjih lokala Ovo Bistro i Jet Set. Kafanski život ostaje u srcu Beograda. Ali, ne brinite, izuzev lokacije, Dragoljub ne menja mnogo toga i ostaje veran verovanju u stari kafanski šmek. On je i otvoren na mestu restorana Tisa sa namerom da staroj kafanskoj tradiciji, tako voljenoj u Srbiji, da novi, moderan šmek.

Na meniju se nalaze jela koja su prepoznatljiva, ali pripremljena na nov način. To su, na primer, teleća glava u škembetu, uštipci sa junetinom i pirotskim sirom, gužvara sa sirom i koprivom ili beli bubrezi u prženju. Pored njih, tu su i jednostavnija jela poput domaće supe, koja služe kao uvod u ostatak ponude. Ideja je da se spoji ono što je poznato sa drugačijim, modernim pristupom kuvanju. Vanja Puškar, osnivač celog New Balkan Cuisine koncepta, je poznat po tome što koristi lokalne i sezonske sastojke, kombinujući tradicionalne tehnike pripreme hrane sa savremenim prezentacijama. Njegov cilj je da balkansku kuhinju prikaže u novom svetlu, zadržavajući njen identitet, ali je približavajući današnjem gostu koji traži i ukus i iskustvo.

Foto: Instagram/@dragoljubnewbalkancuisine, @vekicarica