Gastro

Savršen letnji recept: Paprike punjene sirom + video

by Hana Dunđerov

03.07.2023
paprike punjene sirom
paprike punjene sirom
Closeup of Fresh Cooked Homemade Stuffed Bell Peppers or Dolma with Melting Cheese

Paprike punjene sirom su laganji letnji ručak koji se sprema za pola sata, a topi se u ustima

Zašto su paprike punjene sirom savršen letnji recept?

Osim nutritivne visoke nutritivne vrednosti, paprike punjene sirom su jednostavan recept koji je lagan za varenje, a pruža bogatstvo ukusa. Lagani mladi sir pomešan sa začinima i topljivim sirom daje kremasto punjenje očaravajućeg ukusa, dok paprika daje pikantnost.

Paprike punjene sirom mogu da zamene u potpunosti mesni obrok jer imaju obilje proteina životinjskog porekla, a pritom daleko manje kalorija. Lako se spremaju, a vole ih i deca.

Zašto su roga paprike dobre za zdravlje?

Bogatstvo C vitamina, kojeg u jednoj paprici prosečne veličine ima gotovo tri puta više nego u narandži je osnovna vrednost roga paprike. Ove hrskave povrće izuzetnog ukusa sadrže male količine masnoća, šećera, proteina i vlakana, ali su zato bogate antioksidantima i vitaminom A.

Zašto je kozji sir dobar izbor za punjenje paprika?

Kozji sir ima visoku nutritivnu vrednost, a u odnosu na kravlje sireve se lakše vari, ima manje kalorija i masnoća. Jednostavno, naš organizam daleko lakše razgrađuje proteine kozjeg mleka nego kravljeg ili ovčijeg. Mladi kozji sir je bogat proteinima, kalcijumom, a u njemu ima riboflavina i vitamina B2.

Uz to, kozijem siru (a i mleku) pripusuje se podizanje imuniteta, a linolna kiselina koja se u njemu nalazi ima dokazano antikancerogeno dejstvo.

Paprike punjene sirom – nutritivna vrednost

Porcija od 12 komada sadrži oko 1.800 kalorija. Jedno serviranje koje uključuje dve paprike punjene sirom sadrži tek oko 120 kalorija.

Recept za paprike punjene sirom

Sastojci: 

6 velikih roga paprika

300 grama mladog sira – kozjeg, ovčijeg ili kravljeg

3 jajeta

100 grama topljivog sira

začini po ukusu

Priprema:

Oprati crvene paprike, a potom ih preseći po dužini i očistiti od žila i semenki. U jednoj činiji izmutiti jaja i tome dodati mladi sir i začine po želji. Dobro umutiti, da sir postane penast. Pažljivo napuniti polovine paprika i položiti u tepsiju na koju je prethodno stavljen papir za pečenje. Posuti topljivim sirom po izboru.

Peći u zagrejanoj rerni, na 200 stepeni 25 do 30 minuta.

 

Video recept za paprike punjene sirom