Gastro

L&Z gastro inspo: Veganska pasta sa tikvicama i pestom od pistaća

by Aleksandra Dudvarski

10.06.2025.
veganska pasta sa pestom od pistaća 1
Veganska pasta sa pestom od pistaća i tikvicama 3

Tikvice su pravi letnji favorit u kuhinji – lagane, niskokalorične i bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Njihova blaga tekstura i neutralan ukus čine ih savršenim dodatkom brojnim jelima. U sezoni kada su sveže i lako dostupne, tikvice su nezaobilazne u brzim, zdravim obrocima. Ako želite nešto što se lako priprema, a izgleda i miriše kao iz najboljeg restorana – veganska pasta sa tikvicama i pestom od pistaća.

Veganska pasta sa pestom od pistaća i tikvicama 1
Mariha-kitchen/Getty Images

Veganska pasta sa pestom od pistaća i tikvicama

Tokom letnjih meseci težimo laganijoj i osvežavajućoj ishrani, a tikvice su pravi sezonski adut kada želimo brzo, zdravo i ukusno jelo. Njihova neutralna tekstura sjajno se uklapa u različite recepte, a u ovoj verziji spojene su s neodoljivim pestom od pistaća za kremastu pastu koja miriše na leto. Veganska, ali bogata aromama, ova pasta sadrži samo nekoliko sastojaka i priprema se za manje od 20 minuta – idealno za brz ručak ili večeru bez kompromisa po ukusu. Limun daje osvežavajuću notu, dok veganski krem sir i maslinovo ulje čine sos savršeno glatkim. Tikvice, lagano propržene, donose dodatnu teksturu i svežinu. Uz dodatak veganskog parmezana, dobijate kompletan obrok koji će vas oduševiti jednostavnošću i raskošnim ukusom. Isprobajte ovu letnju pastu i uverite se koliko lako zdrava hrana može biti i gurmanska! Pa da ne dužimo više, evo recepta!

veganska pasta sa pestom od pistaća 1
@koro_schmeckts

Sastojci:

  • 150 g špageta

  • 4–5 kašika veganskog pesta od pistaća

  • 1–2 kašike veganskog krem sira

  • Rendana korica jedne organske limun i sok od 1/2 limuna

  • 1/2 tikvice

  • Maslinovo ulje

  • Veganski parmezan (opciono, za posipanje)

Priprema:

  1. Tikvicu isecite na tanke trakice, idealno ljuštilicom za povrće. Propržite je na malo maslinovog ulja dok ne dobije zlatnu boju.

  2. Skuvajte špagete prema uputstvu na pakovanju.

  3. U drugoj tiganju zagrejte krem sir i pesto, dodajte limunovu koricu i sok, a zatim i jednu kutlaču vode u kojoj se kuvala pasta. Ostavite da kratko prokuva.

  4. Umešajte kuvanu pastu u sos, dobro promešajte.

  5. Servirajte uz propržene tikvice, dodatni sloj pesta i pospite veganskim parmezanom po želji.

Ova osvežavajuća letnja pasta idealna je za lagani ručak ili večeru, a gotova je za manje od 20 minuta. Savršena opcija za one dane kada želite nešto brzo, hranljivo i ukusno!

Foto: Mariha-kitchen/Getty Images, Instagram/@koro_schmeckts