Gastro

Mi ne možemo da im odolimo: Veganski kapkejkovi od jagoda

by Hana Dunđerov

21.05.2025.
veganski kapkejkovi od jagoda
veganski kapkejkovi od jagoda

Veganski kapkejkovi od jagoda izgledaju neverovatno, puni su svežeg voća i savršeno ukusni. Najbolje od svega? Uopšte ne morate da budete kulinarski majstor da biste uspele da pripremite ovu poslasticu.

Kako se priprema veganski kapkejkovi od jagoda?

Iako izgledaju preukusno i kao da su delo profesionalaca, recept za ove kapkejkove je krajnje jednostavan.

Sastojci

Kada su suvi sastojci u pitanju, biće vam neophodne: 2 ½ šolje (310 g) običnog belog brašna,1 šolja (200 g) kristal šećera, 3 kašičice praška za pecivo, ½ kašičice sode bikarbone
i prstohvat soli. Tečni sastojci koje koristimo za pripremu ovih veganskih kapkejkova su:
3 šolje (360 g) zrelih jagoda, svežih ili odmrznutih, ⅓ šolje (85 g) biljnog mleka, ⅓ šolje (85 g) ulja neutralnog ukusa, 1 kašika jabukovog sirćeta ili limunovog soka (po želji), 1 kašičica ekstrakta vanile (po želji) i par kapi roze ili crvene prehrambene boje, ili 3 kašičice praha od cvekle.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Anthea (@rainbownourishments)

Priprema

Pre nego što počnete, zagrejte rernu na 180 stepeni i pripremite kalup za mafine (obložite papirom za pečenje). Od ove količine sastojaka dobićete 12 do 16 kapkejkova. Nakon toga, možemo početi. Prvo, izblendajte jagode. Ne morate blenderom, može poslužiti i štapni mikser. Ako imate veliki blender, može biti nezgodno blendati jagode same. U tom slučaju, blendajte ih zajedno sa mlekom i ostalim tečnim sastojcima. Kada dobijete glatki pire, blendiranje je gotovo. Potom, u velikoj činiji pomešajte sve suve sastojke dok se dobro ne sjedine i ostanu bez većih grudvica brašna. Ako koristite prah od cvekle, dodajte ga zajedno sa suvim sastojcima. Kada ste dobro umutili smesu, dodajte pire od jagoda i ostale tečne sastojke u činiju. Ako koristite prehrambenu boju, dodajte je u ovom koraku. Lagano promešajte smesu dok se sastojci potpuno ne sjedine. Smesa treba da bude gusta i blago penasta. Izbegavajte preterano mešanje, jer će kapkejkovi u suprotnom biti gusti i teški. Kašikom za sladoled ili velikom kašikom rasporedite smesu u pripremljene korpice. Svaka rupa u plehu treba da bude napunjena otprilike do dve trećine. Pecite kapkejkove 18–20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Vreme pečenja zavisi od veličine kapkejkova. Ohladite kapkejkove u plehu 5 minuta, zatim ih prebacite na žicu za hlađenje.

Fil za veganske kapkejkove od jagoda

Da biste pripremili preukusni veganski fil od jagoda, neophodne su vam: ¾ šolje (180 g) veganskog krem sira, ¾ šolje (170 g) veganskog putera, 3–4 šolje (300–400 g) prah šećera (po ukusu), 3 kašičice praha od jagoda sušenih zamrzavanjem (za boju i ukus) i biljno mleko. Najpre sipajte krem sir i puter u činiju ili mikser sa postoljem i mutite dok se ne sjedine. Dodajte prah šećer i prah od jagoda, pa ponovo mutite. Ne bi smelo da vam oduzme više od 5 minuta. Pazite da ne premutite fil, jer može postati previše mekan ili početi da se razdvaja. Ako je fil previše čvrst, dodajte malo biljnog mleka (obično nije potrebno). Po želji, dodajte još prah šećera i/ili prah od jagoda za jači ukus i boju. Kada se kapkejkovi od jagoda potpuno ohlade, ukrasite ih pomoću šprica za dekoraciju ili spatule. Po želji, dodajte sveže jagode i sušene jagode ili maline. Poslužite odmah. Čuvajte ukrašene kapkejkove u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 3 dana, u frižideru do 5 dana, ili u zamrzivaču do 1 mesec.

Foto: Instagram/@rainbownourishments