Ako pokušavat da smanjite unos kofeina ili jednostavno tražite osvežavajuću zamenu za kafu, isprobajte napitke poput matča čaja, čikorije ili rooibosa. Neke od ovih opcija ne samo da će vam podići nivo energije, već dolaze i sa dodatnim zdravstvenim benefitima. Uz sve to, zaista, zaista su ukusni!
Zašto nam je potrebna zamena za kafu?
Iako je kafa mnogima omiljeni jutarnji ritual, sve je više onih koji se odlučuju da je zamene, bilo zbog osećaja nervoze izazvanih kofeinom, problema sa varenjem, glavobolja ili jednostavno zbog toga što im gorak ukus kafe više ne prija.
Najukusnije zamene za kafu
Čikorija (cikorija) – top zamena za kafu bez kofeina
Čikorija se peče, melje i kuva baš kao kafa, ali je potpuno bez kofeina. Ukus joj je sličan kafi, a bogata je inulinom, vlaknom koje potpomaže varenje. Dodatno, neka istraživanja na životinjama pokazuju da čikorija može stimulisati jetru, što dodatno pomaže razgradnji masti. Razmutite 2 kašike praha na 180 ml vode ili je pripremite u espresso aparatu.
Matcha
Matcha je japanski zeleni čaj u prahu koji se pravi od celih listova biljke Camellia sinensis, što znači da unosite sve antioksidanse, što vam je neophodno leti. Prosejte 1–2 kašičice matche u činiju, dodajte toplu vodu (71–77°C), promešajte, pa umute bambusovom četkicom dok se ne pojavi pena. Za latte verziju, dodajte šolju biljnog ili običnog mleka. Preporučujemo bademovo.
Zlatno mleko
Ovo je napitak koji kombinuje doze mleka, kurkume, cimeta, đumbira i bibera. Kurkuma sadrži kurkumin, snažan antiinflamatorni sastojak, dok crni biber pomaže njegovu apsorpciju. Zagrejete 1 šolju mleka (ili biljne alternative) sa 1/2 kašičice kurkume, 1/4 cimeta, 1/8 đumbira i prstohvat bibera. Po želji dodajte med.
Yerba mate
Ako vam treba energija, yerba mate je pravi izbor. Sadrži oko 80 mg kofeina po šolji, a takođe je bogat antioksidansima, mineralima i vitaminima — uključujući vitamin C, B6, gvožđe i kalcijum. Tradicionalno se pije iz kalabase sa metalnom slamkom, ali možete koristiti čajnu kuglicu ili filter vrećice. Pustite listiće da odstoje 3–5 minuta.
Chai čaj
Chai je crni čaj sa začinima poput kardamoma, karanfilića, cimeta, bibera i đumbira. Sadrži manje kofeina (oko 48 mg), ali je bogat antioksidansima i ima umirujuć efekat. U vodi prokuvajte: 4 kardamoma, 4 karanfilića, 2 zrna bibera, 1 štapić cimeta i komadić đumbira. Dodajte dve kesice crnog čaja, ostavi 10 min, procedi i po želji dodaj mleko.
Rooibos
Ova blaga i prirodno slatka zamena za kafu ne sadrži kofein i bogata je antioksidansima. Za razliku od drugih čajeva, ne sadrži tanine koji mogu smanjiti apsorpciju gvožđa. Crveni čaj iz Amerike se priprema tako što se jedna do jedna i po kašičica preliva vrelom vodom i ostavi da stoji i do 10 minuta. Ne gubi ukus ako se dugo natapa, a možeš dodati limun ili med.
Foto: Instagram/@lauraspilletts, @merismood, Pexels Алеся Горбунова, Khanh Nguyen





