Gastro Well-being

Zeleni čaj: Da li on snižava ili povećava krvni pristisak?

by Aleksandra Dudvarski

23.12.2022.
zeleni čaj
zeleni čaj

Zeleni čaj važi za jednu od superzdravih namirnica ali da li je to zaista tačno? Pokušavamo da otkrijemo u nastavku. 

Bogat antioksidantima, ovaj čaj pogodno deluje na organe za varenje i podstiče metabolizam. Uz to, poznat je po blagotvornim svojstvima na kožu i kosu, i podstiče detoks organizma. U opisu svojstava zelenog čaja možete pronaći informacije da pomaže u snižavanju krvnog pritiska i opuštanju. Ali, drugi izvori kažu da nefermentisani čaj tonira, uzbuđuje i povećava krvni pritisak. Ispostavlja se da dolazi do kontradiktornosti: ovo piće istovremeno okrepljuje i umiruje, ali i razdražuje.  A šta je onda prava istina?

Zeleni čaj i krvni pritisak

U pitanju je neverovatno piće, koje, u zavisnosti od nijansi pripreme i individualnih karakteristika organizma, može podići ili spustiti pritisak. Listovi čaja sadrže tri stotine elemenata koji mogu uticati na stanje tela.

Kofein se, uprkos imenu, ne nalazi samo u kafi. Zeleni čaj je, po teinu (kofein za čaj)m ispred kafe. Ovaj alkaloid uzbuđuje nervni sistem, tonira, daje osećaj vedrine i povećava krvni pritisak.  Osobe sa poremećajem autonomnog nervnog sistema su posebno su osetljive na promene krvnog pritiska.

Zanimljiva činjenica: uprkos visokom sadržaju alkaloida, zeleni čaj deluje kao prirodno hipotonično sredstvo. Tajna leži u temperaturi čaja: vruć snižava krvni pritisak. Samo efekat nije trenutan, već kumulativan. Naime, japanski istraživači su otkrili da dnevna konzumacija pića tokom mesec dana smanjuje krvni pritisak za 10-15%.

Pravila kuvanja zelenog čaja

Da jednostavno ispijanje čaja ne bi dovelo do neprijatnih iznenađenja u vidu naglog skoka  ili, obrnuto, smanjenja pritiska, potrebno je da pravilno skuvate zeleni čaj.

  • Koristite čaj dokazanog kvaliteta. Listići čaja treba da budu pravilno uskladišteni, da ne sadrže sintetičke aditive i da su u roku trajanja
  • Ne prelivajte čaj ključanom vodom! Temperatura vode bi trebalo da bude maksimalno 86 ° C.
  • Zapamtite „Pravilo 3 broja“: 2, 5, 6. Da bi zeleni čaj okrepio i povećao krvni pritisak, potrebno je da napitak unesete 2 minuta nakon kuvanja. Da biste dobili opuštajući efekat – 5 minuta. Posle šest minuta kuvanja, čaj se pretvara u obično piće sa blagom aromom.
  • Pijte sveže skuvani čaj. Maksimalna korist se može dobiti od pića koje stoji ne duže od 15 minuta. U Kini se veruje da se čaj ostavljen 4-5 sati pretvara u otrov.
    Preporučuje se piti čaj sa marginom od 1,5-2 sata od doručka, ručka ili večere.